Als kruising geniet wit-blauw vleesvee wereldwijde faam
nieuwsIn De Morgen werd breed uitgesmeerd dat Zwitserland het Belgisch wit-blauwe runderras weert omdat ze het gespierde dier daar onnatuurlijk vinden, onder andere omdat het een keizersnede nodig heeft om te kalven. Dat neemt niet weg dat Belgisch wit-blauw elders in de wereld erg geliefd is om zijn eigenschappen. In tegenstelling tot het magere vlees van de dieren dat vooral op de binnenlandse markt verkocht wordt, reizen de spermarietjes van wit-blauwe stieren de wereld rond. Zo lezen we in een brochure van de Waalse landbouwadministratie dat het Belgische ras erg geliefd is in Australië en Brazilië als kruising bij vleesvee. Ook in de melkveehouderij geniet wit-blauw een goede reputatie bij de boer die van zijn minderwaardige melkkoe een kruisingskalf wil dat meer gewicht in de schaal werpt dan een Holstein-kalf.
De Waalse landbouwadministratie verzamelde alle beschikbare informatie over de vier vleesveerassen die het vaakst voorkomen bij onze zuiderburen: Belgisch wit-blauw, Blonde q’Aquitaine, Charolais en Limousin. In de brochure wordt wit-blauw bestoeft als een ideale vaderlijn in kruisingen bij zowel vlees- als melkvee.
Terwijl Zwitserland en de Scandinavische landen geen dikbilkoeien meer willen op hun grondgebied zijn landen als Frankrijk, Nederland, Australië, Nieuw-Zeeland en Brazilië vragende partij voor rundersperma van wit-blauw zodat ze de eigen vleesveerassen kunnen verrijken met de luxe bevleesdheid waarvoor de Belgische runderen bekendstaan. Vooral in Frankrijk is het Belgische ras in opmars. In Zuid-Amerikaanse landen zijn het de zeboes, schrale dieren met een typische bult op hun rug, die ingekruist worden met wit-blauw zodat hun slachtrendement verbetert en het vlees malser is.
Ook in de Verenigde Staten heeft men ontdekt dat het slachtrendement van hun Hereford-Angus-kruisingen flink hoger kan door er nog de eigenschappen van wit-blauw aan toe te voegen. Meer recent heeft ook China de voordelen van Belgisch wit-blauwe runderen ontdekt. Dankzij een samenwerking tussen de Universiteit Gent, de provincie Oost-Vlaanderen en de provincie Hebei komt de superieure genetica van wit-blauw ter beschikking van de Chinezen, evenals de kennis om keizersnedes uit te voeren en embryo’s in te planten bij koeien. De lokale vleesveerassen in China zijn vel over been in vergelijking met een wit-blauw rund dat goed in het vlees zit.
Een nadeel aan wit-blauw vleesvee is dat de dieren een wat afwijkend voeder en speciale verzorging nodig hebben zodat het zuivere vleesveeras vrijwel alleen in Noord-Europa voorkomt, waar die kennis en kunde aanwezig is. Als kruising geniet het daarentegen wereldwijd bekendheid, ook in de melkveehouderij. Spermarietjes van een wit-blauwe stier worden namelijk gebruikt om een melkkoe met mindere fokkerijkwaliteiten een laatste keer te insemineren zodat het kruisingskalf als mestkalf meer geld opbrengt dan een mager Holstein-kalf.
Meer info: Les quatres races viandeuses les plus répandues en Wallonie