ALF sloeg afgelopen maand elf keer toe in ons land
nieuwsZaterdagochtend stichtten onbekenden brand aan de gebouwen van het biomedisch instituut van de Hasseltse universiteit, vermoedelijk uit protest tegen de dierenproeven die daar gebeuren. De daders lieten de initialen ALF achter op een muur, wat de vermoedens dat de dierenrechtenorganisatie weer volop draait, sterkt. Sinds nieuwjaar werden immers al elf acties gepleegd in naam van het ALF.
In Sint-Niklaas werden een bontwinkel en een slachthuis beklad, bij een kinderkledingwinkel in Leuven werden de ramen ingegooid en de gevel beklad. Het tuincentrum Aveve werd eerst beklad met verfbommen, twee weken later werden maar liefst 25 ruiten ingegooid. Begin januari werden een aantal Limburgse slagerijen beklad. Ook in Nederland staakte een projectontwikkelaar afgelopen maand zijn activiteiten na aanhoudende bedreigingen van het ALF.
De groepering is ons land vooral bekend van de brandstichtingen eind jaren negentig, onder andere bij een McDonaldsfiliaal in Sint-Niklaas en een slachthuis in Zele. Volgens het parket van Dendermonde, dat de ALF-affaire destijds volgde, is het te vroeg om te spreken van een wederopstanding van het ALF. Patrick Stevens, diensthoofd van de Centrale Dienst Terrorisme, is het daar niet mee eens. "Het lijkt mij niet voorbarig om over een revival te spreken. We kunnen niet anders dan concluderen dat het ALF opnieuw 'activiteiten' plant".
De dienst, onderdeel van de federale politie, roept de lokale politiediensten daarom op extra waakzaam te zijn, wat geen gemakkelijke klus is. De organisatie is immers op geen enkele manier geformaliseerd en bestaat voornamelijk uit losse, onafhankelijke cellen. ALF is dus eerder een naam die militanten mogen gebruiken wanneer zij directe acties uitvoeren. "Afgelopen maand werden er verschillende acties gepleegd in naam van het ALF. Het is echter niet duidelijk of het om één groep gaat, mogelijk kennen de daders elkaar niet, maar inspireren ze elkaar", aldus Stevens.
Dat zegt ook Erwin Steyls van het parket van Hasselt. "Het is niet omdat we de beruchte initialen terugvonden dat het ALF verantwoordelijk is voor de brand. Voor hetzelfde geld gaat het hier om een flauwe plezante of stonden de initialen er al". Toch meent Stevens dat het geen toeval kan zijn dat er in één maand tijd zoveel acties met ALF-signatuur worden gepleegd. "Destijds hadden we ook geen zicht op de ALF-militanten, maar na de arrestatie van de hoofdverdachten (Anja Hermans en Geert Waegemans, nvdr) vielen de acties plots stil".
Robin Webb is al jarenlang woordvoerder voor het ALF in Groot-Brittannië. "In Europa groeit het ALF weer, met dank aan het internet", zegt hij. Over de recente gebeurtenissen in België kan Webb niets kwijt. "ALF-activisten kennen elkaar niet, dus ik weet ook niet wie verantwoordelijk is voor de acties". Hoewel het dus moeilijk is om de acties toe te schrijven aan ALF-militanten, lijken de parketten de piste toch ernstig te nemen.
In Leuven onderzoekt de politie momenteel de aanvallen op de kinderkledingzaak en een tuincentrum. Daarvoor werden zowel het technisch-wetenschappelijk lab van de federale politie als de bijzondere recherchedienst van Leuven ingezet, wat niet de gewoonte is bij vandalisme. "Het gaat immers om twee incidenten in twee maand tijd, mét verwijzing naar het ALF en aanzienlijke schade", verklaart Patrick Vits van het Leuvense parket.(KS)
Bron: De Morgen