Akkerbouwbedrijf uit Laakdal voorziet Rock Werchter van groene stroom

De zonnepanelen op het dak van akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Van Elven uit Laakdal zorgen dat stage The Slope op Rock Werchter volledig op groene stroom draait. “Het is plezant als je weet dat met de zonne-energie die we hier opwekken, 30 kilometer verderop duizenden mensen van een fijn optreden kunnen genieten. Daar werken we graag aan mee”, zeggen Nele en Stefaan Van Elven.

30 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 1 juli 2022 7:39
Lees meer over:
zonnepanelen_Bolt

Het koppel heeft op dak van een loods op het bedrijf 700 zonnepanelen liggen. Die zorgen voor stroom om de aardappelen, wortelen en uien te koelen. In de zomer staan de loodsen evenwel leeg en hebben ze dus veel minder stroom nodig. Dit grote overschot aan stroom delen Nele en Stefaan doorgaans met lokale huishoudens via Bolt. Dit energieplatform zorgt ervoor dat mensen rechtstreeks stroom kunnen kopen van lokale, groene opwekkers.

“We vonden het altijd frustrerend dat deze ongebruikte groene stroom verloren ging en grijze stroom werd op het algemene net”, aldus Nele en Stefaan. “Daarom besloten we energie-opwekker te worden bij Bolt. Op die manier schudden we grote energiebedrijven wakker. Het idee om een beetje van de markt weg te halen bij de grote spelers, strookt met onze kernactiviteit. Met ‘Vers van de Boer” en onze hoevewinkel proberen we zoveel mogelijk van onze producten af te zetten in de korte keten.”

Dit jaar staat er een primeur op het programma van de familie Van Elven. Zij worden energieleverancier van één van de podia op Rock Werchter. The Slope draait gedurende heel het festival op groene stroom. Om hoge verbruikspieken op te vangen, wordt een batterij ingeschakeld als buffer. “De batterij versterkt de netaansluiting en zorgt ervoor dat er muziek kan gespeeld worden op The Slope tijdens piekmomenten”, aldus Bolt.

“Festivals doen al jaren inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn”, vertelt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt. “Wat minder zichtbaar is, zijn de generatoren die het festival van groene stroom voorzien en veel CO2 uitstoten. Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat.” Volgens Verhaeghen daalt de CO2-uitstoot van The Slope tot wel 95 procent door over te schakelen op groene stroom. Bolt wil ook groene stroom voorzien op de festivals Sfinks Mundial in Boechout en Boomtown in Gent.

the slope groene energie Werchter_Bolt

Vlaamse landbouw is nettoproducent van elektriciteit

Vanaf 2010 is de Vlaamse land- en tuinbouw geëvolueerd van een nettoverbruiker naar een nettoproducent van elektriciteit. Dat is te danken aan de introductie van warmtekrachtkoppelingsinstallaties en zonnepanelen. Ook andere alternatieve energiebronnen zoals pocketvergisters en kleine windmolens zijn in opmars.

In 2018 plaatste de landbouw 2.795 terajoule elektriciteit meer op het net dan dat de sector afneemt. De landbouw zorgt zo mee voor een stabiele elektriciteitsvoorziening, stelt het Departement Landbouw en Visserij in zijn tweejaarlijkse Landbouwrapport (LARA). Nochtans is het energieverbruik in de sector sinds 1990 met 23 procent gestegen. Dat is vooral een gevolg van meer automatisatie en meer glastuinbouwproductie.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Bolt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek