"Agro-ecologie is de beste optie die we vandaag hebben"
nieuwsAgro-ecologisch boeren is de beste optie die we vandaag hebben om aan de stijgende wereldvraag naar voedsel tegemoet te komen, terwijl natuurlijke rijkdommen gerespecteerd worden en klimaatverandering wordt afgeremd. Dat is de conclusie van een VN-bijeenkomst over agro-ecologie onder leiding van speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier De Schutter.
De Belgische professor en VN-rapporteur Olivier De Schutter is een groot voorstander van agro-ecologie. Die leer benadrukt dat de mens moet samenwerken met de natuur, in plaats van haar te controleren en vervangen door moderne technologie uit laboratoria. "Vandaag wordt vooral gekeken naar investeringen in landbouwgrond, chemische meststoffen, machines en genetisch gemodificeerde gewassen om de voedselproductie op te drijven", stelt De Schutter vast, "terwijl slechts weinig aandacht wordt besteed aan meer efficiënte agro-ecologische methodes".
Voorbeelden van agro-ecologische technieken zijn agrobosbouw waarbij bomen en landbouwgewassen op dezelfde percelen worden geplant, biologische ziektebestrijding, wateroogst en gewasrotatie. Op die manier kunnen 'externe elementen' zoals chemicaliën uit de voedselketen geweerd worden en wordt de impact op milieu en klimaat ingeperkt.
Agro-ecologie is niet alleen milieuvriendelijk, maar heeft bovendien bewezen productief te zijn. Uit een grootschalige studie van de Britse Essex University blijkt dat agro-ecologie tot 79 procent meer voedsel oplevert dan conventionele landbouw. "Als de technieken vandaag geïmplementeerd worden, kan de landbouwsector tegen 2050 een wereldbevolking van negen miljard mensen voeden", concluderen VN-experten op de bijeenkomst.
Een ander voordeel van agro-ecologie is dat het inkomen van boeren stijgt en hun marktpositie verbetert. "Boeren werken met lokaal geproduceerde grondstoffen en moeten op termijn bijvoorbeeld zelf in hun mesttoevoer voorzien", oppert De Schutter in het Agrarisch Dagblad. "Bovendien gebruiken ze geen ggo-zaden, waardoor ze geen rekening moeten houden met de intellectuele eigendomsrechten van ggo's die in handen zijn van een klein aantal bedrijven. Dat verlost hen van de marktdominantie van bedrijven zoals Monsanto".
Bovendien is agro-ecologie volgens VN-experten te verkiezen boven andere 'groene' alternatieven zoals biobrandstof. Volgens het Wereldvoedselprogramma hebben de inspanningen van de EU om het gebruik van biobrandstoffen te stimuleren de honger in de wereld doen toenemen. "Een groot nadeel van biobrandstof is dat grondconcentratie en -speculatie toeneemt, waardoor inheemse volkeren en kleine boeren verdreven worden van de grond waarvan ze leven. Wat ontbreekt in de criteria van de Europese Commissie, is de impact die de productie van biobrandstof heeft op de gelijkheid en ongelijkheid in landelijke gebieden. Ik ben ervan overtuigd dat de productie van biobrandstof vaak in het voordeel speelt van wie het al goed heeft en de positie van mensen in armoede juist verergert", aldus De Schutter in het Agrarisch Dagblad.
"Met meer dan een miljard mensen in hongersnood en een snelle verandering van het klimaat, wordt het hoog tijd dat we ons meer concentreren op deze duurzame landbouwtechnieken", pleit De Schutter. "Wat we nu nodig hebben is politieke moed om de succesvolle pilootstudies rond agro-ecologie te vertalen naar beleidsmaatregelen. Daarom vraagt de VN aan de Europese Commissie Voedselveiligheid om daar in het najaar werk van te maken".
Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving