header.home link

Afrikaanse varkenspest dijt verder uit in Duitsland

17 november 2021

De Afrikaanse varkenspest dijt verder uit in Duitsland. Begin deze week werd de ziekte vastgesteld op een groot varkensbedrijf in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Na Brandenburg en Saksen gaat het om de derde Duitse deelstaat waar Afrikaanse varkenspest is aangetroffen. Sinds september 2020 zijn al meer dan 2.700 uitbraken geteld in het land.

Lees meer over:

Nadat verschillende varkens op een vleesvarkensbedrijf in de regio Rostock stierven, werden stalen opgestuurd naar het Duitse referentielabo Friedrich-Loeffler-Instituut. Daar werd duidelijk dat de varkens besmet zijn met de Afrikaanse varkenspest (AVP). Meteen werd de opdracht gegeven om het hele bedrijf te ruimen. Bovendien werd een schutkring ingesteld. In een straal van 10 kilometer rond het besmette bedrijf bevinden zich nog 20 varkensbedrijven, waarvan 8 in de 3 km-zone.

Met deze nieuwe uitbraak wordt het duidelijk dat de ziekte zich verder in Duitsland verspreid. Voordien werden er enkel besmettingen vastgesteld in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Sinds de eerste vaststelling gaat het om ruim 2.700 vaststellingen van de ziekte. In het merendeel van de gevallen ging het vooral om uitbraken bij everzwijnen, maar in juli 2021 werden drie professionele varkensbedrijven in Brandenburg getroffen.

Deze besmetting op een professioneel bedrijf, ver van de afgebakende zones, toont aan dat het virus erg gemakkelijk kan meekomen met personen en transport

Boerenbond

Dat de huidige uitbraak in Mecklenburg-Vorpommeren op meer dan 100 kilometer ligt van de dichtstbijzijnde grens van het huidige beperkingsgebied in Brandenburg, baart zorgen. “Deze besmetting op een professioneel bedrijf, ver van de afgebakende zones, toont aan dat het virus erg gemakkelijk kan meekomen met personen en transport”, waarschuwt Boerenbond. Het roept de hele varkenskolom daarom op om de bioveiligheidsmaatregelen op varkensbedrijven strikt toe te passen.

Afrikaanse varkenspest sloeg vorig jaar in september voor het eerst toe in Duitsland en daarop raakte het land veel exportbestemmingen kwijt, onder meer in Azië waar China en Japan de belangrijkste afzetmarkten zijn. Daardoor zakten de varkensprijzen volledig weg.

Bron: Boerenbond / Boerenbusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek