"Afrika kan zichzelf voeden mits goed landbouwbeleid"

nieuws
Afrika kan binnen één generatie zelf voor zijn voedsel instaan en een belangrijke uitvoerder van landbouwproducten worden. Het continent beschikt over een “overvloed aan landbouwgrond en werkkrachten”. Alleen de politieke wil om te investeren is nog vereist. Dat stelt Harvard-professor Calestous Juma in een boek.
6 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13

Afrika kan binnen één generatie zelf voor zijn voedsel instaan en een belangrijke uitvoerder van landbouwproducten worden. Het continent beschikt over een “overvloed aan landbouwgrond en werkkrachten”. Alleen de politieke wil om te investeren is nog vereist. Dat stelt Harvard-professor Calestous Juma in een boek. Juma roept Afrikaanse leiders op om de expansie van de landbouw centraal in het beleid te plaatsen.

De presidenten van Tanzania, Kenia, Oeganda, Rwanda en Burundi kwamen vorige week in Tanzania samen op een informele top om te praten over de voedselzekerheid in Afrika en de gevolgen van klimaatverandering. Professor Juma presenteerde voorafgaand aan de top zijn onderzoeksresultaten en riep de Afrikaanse leiders op om de economie te moderniseren, landbouw op kop.

Juma schat dat de voorbije 40 jaar de wereldwijde voedselproductie met 145 procent gestegen is, maar in Afrika is gedaald met 10 procent sinds 1960. Tegelijk steeg het aantal ondervoede mensen sinds 1990 tot 250 miljoen. Iets wat volgens hem te wijten is aan te weinig investeringen want het continent beschikt over een “overvloed aan landbouwgrond en werkkrachten”.

In de eerste plaats moeten regeringen de basisinfrastructuur uitbreiden, mechanisering introduceren en biotechnologie en ggo’s inzetten waar nodig, aldus Juma. Dat vergt echter politieke wil op het hoogste niveau, klinkt het. Landbouwers zullen zich op hun beurt moeten aanpassen aan de klimaatverandering. “Het veredelen van nieuwe gewassen die aangepast zijn aan de omstandigheden, zal Afrikaanse landen dwingen na te denken over nieuwe technieken”, stelt Juma.

George Mukkath, directeur van Farm Africa, verwelkomt de studie, maar nuanceert. “Dit roepen wij al verschillende jaren. Als er geïnvesteerd wordt, zijn Afrikaanse boeren gemakkelijk in staat om genoeg voedsel te produceren voor zichzelf, maar ook voor de export.” In de meeste Afrikaanse landen wordt er echter amper geïnvesteerd in de landbouw.

Bron: Metro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek