Afbraak historische hoeves in Kieldrecht opgeschort

Het kabinet van minister-president Kris Peeters heeft beslist om dinsdag overleg te organiseren over de historische hoeves in Kieldrecht die afgebroken zouden worden. Afgevaardigden van de Vlaamse Landmaatschappij en Maritieme Toegang enerzijds en vertegenwoordigers van de erfgoedgemeenschap anderzijds zullen in dialoog treden. In afwachting daarvan heeft de afbraakfirma de ontmanteling van de twee geviseerde hoeves opgeschort.
19 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Het kabinet van minister-president Kris Peeters heeft beslist om dinsdag overleg te organiseren over de historische hoeves in Kieldrecht die afgebroken zouden worden. Afgevaardigden van de VLM en Maritieme Toegang enerzijds en vertegenwoordigers van de erfgoedgemeenschap anderzijds zullen in dialoog treden.

Maar het is luidens de organisatie Doel 2020 onduidelijk in hoeverre het kabinet wil ingaan op de argumenten uit de erfgoedwereld. Doel 2020 hoopt vooralsnog dat een vergelijk mogelijk is. Want ondanks de aangerichte schade van deze week zijn beide historische hoeves nog te redden, luidt het. Het dak van de schuur van Hof ter Walle is weliswaar ontmanteld, maar verder is de schuur nog intact.

Doel 2020 kreeg naar eigen zeggen het voorbije weekend ook steun uit onverwachte hoek. Professionele rietdekkers uit de Noorderkempen hebben voorgesteld om - nu de eternitbedekking is verwijderd - de polderschuur opnieuw haar originele dakbedekking in riet te bezorgen. Daarmee zou de 17de-eeuwse schuur haar oude glorie volledig kunnen herwinnen.

Dit weekend kregen de bedreigde hoeves overigens ruime belangstelling van sympathisanten en nieuwsgierigen. Actievoerders hingen in de nok van de schuur een spandoek met daarop "stop zinloze afbraak". De internetpetitie die opgestart werd vanuit de erfgoedwereld, haalde op enkele dagen tijd meer dan 900 handtekeningen bij elkaar.

De hoeves dreigen gesloopt te worden omdat ze aan de rand liggen van een natuurcompensatiegebied. Dat werd aangelegd om vernietigde natuurwaarden als gevolg van de havenuitbreiding te compenseren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek