Actievoerders vragen dat EU-parlement zich tegen het GLB kant

In aanloop naar de stemming over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) door het Europees Parlement, hebben een reeks ngo’s en andere organisaties een protestactie gehouden in Brussel. Ze vragen dat de EU-parlementsleden dit GLB wegstemmen. “Het is nefast voor de boerenlandbouw, onze voedselsoevereiniteit, het klimaat en onze biodiversiteit”, klinkt het.

19 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 19 november 2021 18:08
Lees meer over:
protestactie #VoteThisCAPdown

Dinsdag 23 november is een belangrijke dag voor de Europese landbouwpolitiek. Het Europees Parlement stemt dan over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. “Dit beleid zal de komende vijf jaar ons landbouw- en voedselmodel bepalen. Bovendien vertegenwoordigt het meer dan een derde van de Europese begroting. Het gaat om 58 miljard euro per jaar”, zo benadrukt de brede coalitie van ngo’s, boerenorganisaties en milieuactivisten.

"GLB-voorstel is ontoereikend"

Met deze protestactie willen de organisaties de laatste kans aangrijpen om dit GLB tegen te houden. “Het voorstel dat momenteel op tafel ligt, is ontoereikend om de Europese uitdagingen van de Green Deal en de ‘farm to fork’-strategie het hoofd te bieden. Het nieuwe GLB blijft de intensieve agro-industrie steunen en export bevoordelen, terwijl het kleine en middelgrote boeren en boerinnen aan een razendsnel tempo over kop laat gaan”, stellen ze in een persbericht.

Ook voor het klimaat is dit GLB niet de juiste keuze, luidt het. “Het jongste IPCC-rapport en de klimaattop in Glasgow maken meer dan duidelijk dat het klimaat de komende tien jaar een hoofdrol zou moeten spelen in onze beslissingen. Eén van de belangrijkste oplossingen voor het klimaatprobleem moet een kordate omschakeling zijn naar een andere, agro-ecologische en sociaal rechtvaardige landbouw”, is te horen bij Wervel, één van de deelnemers aan de protestactie.

Model op mensenmaat nodig

De vragen die we ons moeten stellen volgens de coalitie, zijn de volgende: Wat voor eten willen we? Voor wie? Door wie? Welke productie-, transport- en verkoopmodellen willen wij? “Deze vragen gaan ons allen aan, zowel als consument, verwerker als boer. Het GLB is een belangrijk instrument dat de hele samenleving kan betrekken bij de transitie naar een sociaal, ecologisch, gezond, rechtvaardig en natuurlijk voedselsysteem. Met de miljarden van het GLB kunnen we onze voedselsystemen omvormen tot een model op mensenmaat, dat banen creëert en dat goed is voor ieders gezondheid, voor mens en natuur”, klinkt het.

Met de miljarden van het GLB kunnen we onze voedselsystemen omvormen tot een model op mensenmaat, dat banen creëert en dat goed is voor ieders gezondheid, voor mens en natuur

Actievoerders #VoteThisCAPdown

In deze laatste etappe voor de goedkeuring van het GLB, willen de actievoerende organisaties niet langer zwijgen. “We willen dat er nee wordt gestemd tegen het huidige GLB-voorstel. We roepen de Europese parlementsleden dan ook op om dit beleid niet goed te keuren”, luidt de voornaamste eis. Daarnaast willen ze dat de politici zich bezinnen over een gemeenschappelijk landbouw- en voedselbeleid dat afgestemd is op de doelstellingen van de Green deal en dat de Europese Unie zich verbindt tot een agro-ecologische overgang van onze voedselsystemen.

Tot slot willen de organisaties ook dat “progressieve landbouwvakbonden en -organisaties die zich bezighouden met duurzame voeding, gezondheid, milieu, enz. ook een echte plaats krijgen in het politieke overleg op het gebied van voedselsystemen en de uitwerking van het GLB”. Met een actie op het Luxemburgplein in Brussel onder de noemer #VoteThisCAPdown willen ze hun eisen kracht bij zetten. De politie telde een 200-tal manifestanten.

De deelnemende organisaties zijn onder meer: Boerenforum, Wervel, Voedselteams, Youth For Climate, FIAN Belgium, Grootouders voor het klimaat, SOS FAIM, Birdlife, Corporate Europe Observatory, Solidaris, Withdraw The CAP, Youth for Climate, Good Food Good Farming, Global Youth Biodiversity Network Europe en nog een hele reeks andere organisaties.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek