Actieplan in strijd tegen Waalse wasberen

Naar schatting leven er zo’n 60.000 à 70.000 wasberen in Wallonië. De populatie van deze invasieve exoot blijft aanzienlijk stijgen, kan ziektes overdragen en voor heel wat overlast zorgen. Daarom rolt Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) een sensibiliseringscampagne uit om de populatie te reguleren.  

7 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 juli 2023 14:31

Schattige snoetjes  

Door hun schattig snuitje kunnen de Waalse wasberen op heel wat sympathie rekenen en dat maakt het voor de overheid niet makkelijk om de dieren te vernietigen. Toch kunnen wasberen voor fiks wat schade zorgen in en rond het huis in hun zoektocht naar eten. Ook kunnen ze ziektes overdragen en huisdieren verwonden. Omdat uitroeiing van de wasbeer in Wallonië niet meer realistisch blijkt, is het nu een zaak om de populatie te reguleren en de overlast zoveel mogelijk te beperken.  

Actieplan 

Via sensibiliseringscampagnes wil men het aantrekken van wasberen verhinderen. Zo worden er maatregelen gesteld en geadviseerd om de dieren niet te voederen, geen eten in de tuin te laten liggen, vuilbakken goed af te sluiten, de kippen ’s nachts op te sluiten en het kattenluik blokkeren.  

De minister heeft aan haar diensten ook gevraagd om een gedetailleerd bestrijdingsplan op te stellen en prioritaire actiegebieden aan te duiden. Een decreet van de Waalse regering over invasieve exoten maakt dat de bevoegde actoren ook bij particulieren kunnen tussenbeide komen in geval van overlast. 

In 1980 dook de wasbeer voor het eerst op in onze contreien. Vooral sinds 2010 is de wasbeer aan een felle opmars bezig. Zo'n 60.000 à 70.000 wasberen leven in het zuiden van ons land, met een sterke concentratie in de Gaumestreek en de omgeving van Saint-Hubert. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek