header.home link

Absenteïsme treft ook producenten landbouwmachines

Het absenteïsme door coronabesmettingen of verplichte quarantaine heeft ook invloed op de productie van landbouwvoertuigen. CNH Industrial uit Zedelgem kent bijvoorbeeld een personeelsuitval van 5 procent dezer dagen. Dit en toeleveringsproblemen door corona drukken zwaar op de productie. Voor Vlaanderen is de productie van landbouwvoertuigen nochtans een belangrijke economische activiteit.

1 december 2021  – Laatste update 1 december 2021 23:59
Lees meer over:
CNH Industrial uit Zedelgem stuurd mensen naar huis wegens tekort aan onderdelen

Ons land wordt overspoeld door een vierde coronagolf. Openbare vervoersbedrijven De Lijn en NMBS lieten de afgelopen dagen al weten ritten te schrappen door een gebrek aan chauffeurs. De fabriek van Audi in Brussel ging zelfs een hele week dicht door een corona-uitbraak onder het personeel. Werkgeversorganisatie VOKA schat het absenteïsme in Vlaanderen op 5 tot 7 procent, maar zegt dat dit in de productiesector tot een productieverlies van 10 procent of meer leidt.

Het absenteïsme drukt ook op de bouwers van landbouwmachines. Bij CNH Industrials zijn dagelijks 100 tot 150 man afwezig door corona en quarantaine, oftewel 5 procent van het personeelsbestand. “Het is daardoor dagelijks een puzzel hoe we de productie kunnen invullen”, laat woordvoerder Evelyne Vandevyvere van het bedrijf uit Zedelgem weten. Zij geeft te kennen dat deze onderbezetting de productie verder bemoeilijkt. Ook kampt het bedrijf sinds corona met bevoorradingsproblemen van onderdelen. "Hierdoor ligt de productie tot 20 procent lager dan gebruikelijk."

Deze problemen, alsook de krapte op de arbeidsmarkt, worden ook door andere maakbedrijven gevoeld, laat technologiefederatie Agoria weten bij monde van Nathalie Nicolas. Nicolas is binnen Agoria verantwoordelijk voor de bedrijfsgroep 'land-en tuinbouwmachines en installaties voor de veeteelt.'

Tachtig procent van de landbouwmachinebouwers zit in West-Vlaanderen

De landbouwmechanica-sector is behoorlijk omvangrijk in België en kent mondiale spelers als AVR, CHN Industrial, Delvano en Dewulf. Het zwaartepunt van deze activiteit ligt in West-Vlaanderen: 80 procent van de Belgische landbouwmachines wordt in de kustprovincie ontworpen en gemaakt. Veel van de agrotechnologiebedrijven hebben overigens hun wortels in de landbouw.

De bedrijfsgroep landbouwmechanica van Agoria telt 33 leden. Deze bedrijven zetten in 2020 1,7 miljard euro om en stelden 3.935 mensen tewerk. De ware economische impact van bouwers van landbouwmachines of aanverwante mechanische producten zou wel eens veel hoger kunnen uitpakken. In de cijfers van Agoria zijn immers alleen die van haar leden verwerkt. Daarnaast is er ook sprake van een netwerk aan toeleveranciers, Belgische maakbedrijven die onderdelen leveren aan de landbouwmachinebouwers.

Economische kansen maakindustrie door opkomst precisielandbouw

Agoria geeft nog aan dat het economische belang van de sector van agrotechnologiebedrijven in de toekomst nog verder kan groeien. Zij wijst daarbij onder andere op de opkomst van precisielandbouw. Een aantal innovaties op dat gebied zijn geboren op Belgische bodem. Het onderzoekscentrum van CNH in Zedelgem is daarbij één van de belangrijkste internationale O&O-centra in Vlaanderen. CNH werkt intensief samen met VLAIO en het strategische onderzoekscentrum voor de maakindustrie Flanders’ Make.

Om het economische belang van CNH en andere machinebouwers in Vlaanderen te onderlijnen, bracht minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) eerder dit jaar een bezoek aan het bedrijf in Zedelgem. De machinebouwers kregen overigens behoorlijke klappen door corona. In 2020 liepen de productieactiviteiten met 16 procent terug. De eerste negen maanden van dit jaar trad er echter een flink herstel in met 30 procent groei, zo blijkt uit de cijfers van Agoria.

Crevits maakt kennis met innovaties bij CNH Industrial
Uitgelicht
Vlaams minister van Landbouw, Werk en Innovatie Hilde Crevits heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan CNH Industrial in Zedelgem. “CNH Industrial is een begrip in landbouwmidd...
21 februari 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek