nieuws

ABS: "Watervervuiling niet enkel schuld van landbouw"

nieuws
"De landbouwers mogen niet alleen opdraaien voor de watervervuiling". Dat zegt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) maandag in reactie op het vasthouden van de Europese Commissie aan de volledige afbakening van kwetsbare gebieden. Het ABS vraagt zich af hoe het nu verder moet met de MAP-meetpunten en met het hele mestdecreet dat boeren opnieuw meer verantwoordelijkheid zou geven.
28 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
"De landbouwers mogen niet alleen opdraaien voor de watervervuiling". Dat zegt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) maandag in reactie op het vasthouden van de Europese Commissie aan de volledige afbakening van kwetsbare gebieden. "Ook bedrijven die niet aan waterzuivering doen en steden en gemeenten die nog niet zijn aangesloten op Aquafin, zijn mee verantwoordelijk voor de vervuiling", aldus voorzitter Camiel Adriaens.

"Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters zal de juiste weg moeten zoeken om de verschillende aandelen in rekening te brengen". De afbakening zal ervoor zorgen dat nog minder mest mag worden uitgereden. "Dat is niet alleen een probleem voor de veehouder die moeilijker zijn mest zal kwijtraken, maar ook voor de akkerbouwer, die minder dierlijke mest en meer dure kunstmest zal moeten gebruiken".

Het ABS vraagt zich nu af hoe het verder moet met de MAP-meetpunten. "Ze zijn voor ons geen zorg meer", klinkt het cynisch. "Die zijn enkel nog goed voor de statistiek. Het is alleen jammer dat Vlaanderen hierin zo zwaar hierin geïnvesteerd heeft". De boerenorganisatie betreurt dat het door de houding van de Commissie nog een aantal jaren extra zal duren vooraleer de Vlaamse mestbalans in evenwicht is. "In afwachting daarvan wordt de Vlaamse landbouw gegijzeld in een derogatiekeurslijf, waarvan de resultaten afhangen van dubieuze nitraatresidu-analyses".

Verder heeft het ABS ook vragen bij de toonzetting van het nieuwe mestdecreet dat er zo snel mogelijk moet komen. "Het zou een MAP worden dat opnieuw meer verantwoordelijkheden geeft aan de boer. Daar blijft allicht niks van over. Als boeren hebben we meer en meer lak aan de Europese politiek die kiest voor een stereotype aanpak van richtlijnen zonder regionaal te diversifiëren".

Boerenbond wilde maandagavond nog niet reageren op het slechte nieuws dat de Vlaamse regering meebracht van de Europese Commissie. De organisatie wilde eerst intern de koppen bij elkaar steken om een standpunt te bepalen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek