nieuws

Communautair akkoord over Plantentuin in de maak

nieuws
De politieke gesprekken over de Nationale Plantentuin gaan de goede kant op. De ministers-presidenten Yves Leterme en Marie Arena zijn op 10 juli tot een overeenkomst gekomen over de krachtlijnen van een akkoord. Half september wordt dat voorgelegd aan de Vlaamse regering. "Dan maken we de afweging tussen de lasten en lusten, want het gaat over enkele miljoenen euro's", aldus Leterme.
15 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
In het voorjaar trok de directeur van de Nationale Plantentuin nog eens aan de alarmbel. De serres verkeerden in een erbarmelijke toestand. De daken lekten en enkele kassen stortten zelfs in. Het personeelstekort was acuut. De grote publiekskas moest bijna sluiten. Maar nu lijken Vlaanderen en Wallonië dan toch een op weg te zijn naar een politiek compromis over het beheer van de instelling.

Het Hermes-akkoord hevelde in 2000 alle bevoegdheden van het federale ministerie van Landbouw over naar de gewesten. De Plantentuin van Meise ging naar Vlaanderen, en de Franse Gemeenschap behield daarin zekere rechten. Maar het dossier bleef nog een tijd in de federale doos van Pandora zitten. De financiering was niet geregeld. Bij de B-H-V-crisis gingen zelfs stemmen op om de Plantentuin te gebruiken als pasmunt voor de splitsing, maar zonder gevolg.

Directeur Rammeloo noemt de tuin "een communautair experiment". De politieke gesprekken lopen gaan de jongste weken de goede kant op. Er wordt weer gesproken over de tuin, het roepen erover is gestopt. De ministers-presidenten Yves Leterme en Marie Arena zijn op 10 juli tot een overeenkomst gekomen over de krachtlijnen van een akkoord. Dat bevestigt Leterme. "Half september leg ik het akkoord voor aan de Vlaamse regering. Dan maken we de afweging tussen de lasten en de lusten. Tenslotte gaat het over enkele miljoenen euro's", aldus de Vlaamse minister-president.

Voorlopig financiert de federale Regie der Gebouwen de herstellingen. Als de overdracht straks rond is, zal de Vlaamse regering de laatste fase van de herstellingswerken terugbetalen. Tegen eind november moet de overwinterplaats voor de buitenplanten af zijn. Dan hebben ook die een dak boven hun hoofd. De droogtekas met de vetplanten en cactussen is volledig vernieuwd. De woestijn is onder dak, veilig voor het natte zomerweer. Het regenwoud daarentegen is nog steeds bedreigd. Die vochtige kas is nat, maar wel met het verkeerde soort nat. Het dak lekt en de regen druppelt binnen. In de winter is die veel te koud.

Het nieuw paradepaardje wordt de evolutiekas. Wat voor de natuur honderdduizenden jaren vergde, is daar binnenkort te zien op enkele tientallen meters: hoe de planten uit het water op het land kwamen. "Het concept van de kas is uniek", aldus Rammeloo. Het nieuwe dak ligt al op dat paradepaardje en de betonnen geraamtes zijn gegoten.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek