ABS: "Aelvoet haalde Consum onderuit"

Federaal minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet is zelf verantwoordelijk voor het ontsporen van het recente PCB-incident. Ze veranderde immers "en cours de route" de spelregels. En dat kan niet, zoals ook de door haar bestelde externe audit opmerkte. Aelvoet moet nu maar eens ophouden met haar geknoei. Dat vindt het Algemeen Boerensyndicaat.
21 februari 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
Federaal minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet is zelf verantwoordelijk voor het ontsporen van het recente PCB-incident. Ze veranderde immers "en cours de route" de spelregels. En dat kan niet, zoals ook de door haar bestelde externe audit opmerkte. Aelvoet moet nu maar eens ophouden met haar geknoei. Dat vindt het Algemeen Boerensyndicaat.

Het ABS gaf de groene onervaren minister Aelvoet en de rest van de paarsgroene regering het voordeel van de twijfel in '99. Maar vandaag stelt de landbouworganisatie vast dat Aelvoet twee jaren verloren heeft met de uitbouw van het FAVV, het paradepaardje van de nieuwe regering.

Het agentschap werd "onder aanstoken van de Franstalige top van de administratie, maar met de passieve steun van de hele regering" zo uitgebreid dat er een mastodont ontstaan is dat zijn kerntaak, de bewaking van de voedselketen niet efficiënt kan uitvoeren, schrijft ABS-voorzitter Camiel Adriaens in het editoriaal van het "Drietandmagazine" dat morgen/vrijdag verschijnt.

"Vandaag is het FAVV op het terrein en operationeel een lege doos. En dan slaagt de verantwoordelijke minister er nog in om de geloofwaardigheid van het énige onderdeel van het FAVV dat wél al functioneert, namelijk het Consum-monitoringprogramma, totaal onderuit te halen", luidt het.

Voor het ABS staat het als een paal boven water: het is Aelvoet zélf die beslist heeft dat de beperkte overschrijding van de PCB-norm in braadkippenvoer van het Roeselaarse veevoederbedrijf Hanekop (1693 microgram/kg vet) "als een heuse bedreiging voor de Volksgezondheid" moest beschouwd worden. "Dat was flagrant tegen de regels van het Consum-draaiboek die bepalen dat een contaminatie van veevoeder met PCB's boven de (Belgische) norm van 200 microgram/kg vet maar ver onder de alarmwaarde van 5.000 microgram/kg vet, geen crisisscenario rechtvaardigt", benadrukt Adriaens.

Conform het draaiboek ging het volgens de verantwoordelijken van Consum om een incident, waarvan de oorzaak uiteraard moest worden opgespoord en waarbij een aantal voorzorgsmaatregelen zoals het preventief blokkeren van landbouwbedrijven verdedigbaar waren. "De groene minister besliste echter het draaiboek tijdens het incident zelf te wijzigen, wat tot verwarring alom leidde op het terrein en bij het hoofdbestuur".

"Verander nooit de spelregels tijdens een incident", was nochtans de voornaamste conclusie "uit de externe audit die de minister rap rap liet doen om zichzelf uit de wind te zetten". Als minister Aelvoet dus vond dat de strenge Belgische normen nog strenger moeten, dan had zij die strengere norm na afhandeling van de zaak Hanekop moeten invoeren, en niet eerder, vindt het ABS.

Volgens de organisatie zou Aelvoet trouwens beter haar energie steken in het Europees afdwingen van het Belgische Consum-programma. "Wij zijn nog steeds het enige land dat dergelijk performant bewakingssysteem heeft, en door haar politiek geknoei is dat een dure last in plaats van een commerciële troef voor de Belgische voedingsindustrie", meent de ABS-voorzitter.

Met de schorsing van een aantal ambtenaren en het ontslag van gedelegeerd bestuurder Luc Beernaert, is een goed functionerend Agentschap verder weg dan ooit, vreest het ABS. De consument en de boer zijn alvast het noorden kwijt, zegt Adriaens. Hij vraagt de minister een eind te maken aan haar geknoei "dat lang genoeg geduurd heeft" en zich te laten adviseren door mensen die in het verleden blijk hebben gegeven crisissen in de sector te kunnen beheersen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek