Aandeelhouders zetten Belpan in etalage
nieuwsDe drie financiële aandeelhouders werken al een tijdje aan een desinvestering. ING wordt genoemd als mogelijke nieuwe investeerder. Mogelijk wordt de verkoop in de eerste helft van 2006 op gang getrokken. Een conflict tussen de oprichtersfamilie Van de Kerkhove en de andere aandeelhouders zou evenwel nog roet in het eten kunnen gooien. Over de aard van dat conflict houden de partijen de lippen stijf op elkaar. Het is onduidelijk of het conflict al een juridisch staartje kreeg.
Belpan werd in 1997 opgericht als de overkoepelende holding van drie fabrieken: J. Van de Kerkhove (Ganshoren), Pastridor (Londerzeel) en Pastrilux (Moeskroen). De groep boekte in 2004 een omzet van 69,9 miljoen euro en een bedrijfswinst van 5,52 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 4,22 miljoen euro. Het jaar ervoor boekte de groep een omzet van 67,77 miljoen euro en een nettowinst van 0,56 miljoen euro.
Tot in 2002 hadden de Waalse investeringsmaatschappij SRIW, de Vlaamse verzekeraar Mercator en het investeringsfonds Lessius samen zowat 30 procent van de aandelen in handen. De verhoudingen werden in 2002 grondig dooreengeschud toen Belpan op de rand van de afgrond stond door een mislukte investering in de Verenigde Staten. Na de reddingsoperatie verwaterde het familiebelang tot 6,9 procent. Ook operationeel vaart Belpan sindsdien een nieuwe koers: het bakt niet langer vers brood, maar schakelde over op de productie van diepgevroren afbakbroden.
Bron: De Tijd