Aalter krijgt dit jaar twee biogasinstallaties

nieuws
In Aalter komen dit jaar twee biogasinstallaties, die samen goed zijn voor een investering van twintig miljoen euro. Een eerste project wordt gebouwd langs de N44, een tweede komt er deze zomer in Lotenhulle. Samen zullen ze onder meer mest omzetten in groene stroom voor zo'n 13.000 gezinnen, zo heeft Het Nieuwsblad becijferd.
10 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

In Aalter komen dit jaar twee biogasinstallaties, die samen goed zijn voor een investering van twintig miljoen euro. Een eerste project wordt gebouwd langs de N44, een tweede komt er deze zomer in Lotenhulle. Samen zullen ze onder meer mest omzetten in groene stroom voor zo'n 13.000 gezinnen, zo heeft Het Nieuwsblad becijferd.

De eerste biogasinstallatie wordt op dit ogenblik gebouwd op het rundveebedrijf van Peter Wittevrongel langs de N44. Het gaat om een investering van tien miljoen euro, waar drie partners bij betrokken zijn: behalve Wittevrongel ook de groene stroomproducent Eneco en projectontwikkelaar Eco-Projects.

"De installatie palmt twee hectare grond in en bestaat uit drie vergistingstanks van zes meter hoog en met elk een doorsnede van 26 meter, een opslagtank van 15 meter doorsnede en een loods", vertelt Patrick Christiaens van Eco-Projects. Rondom het terrein komt een buffer van drie meter hoog. "Die zal beplant worden, zodat het een groenscherm wordt. Vanaf de N44 zul je de installatie niet eens opmerken".

De installatie zal per jaar 60.000 ton verwerken. "Voor één derde gaat het om de mest die de koeien van Wittevrongel en van collega's uit de buurt produceren. Daarnaast wordt nog voor een derde organisch materiaal toegevoegd, zoals gras of maaisel van bermen, uit bossen en natuurgebieden. "We werken hiervoor onder meer samen met Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos", aldus Christiaens. Tot slot komen er nog nevenstromen uit de voedingsindustrie bij, zoals bietenpulp en aardappelschillen.

De installatie bevat drie motoren met samen een capaciteit van 3.000 kilowatt per uur. Andere eindproducten zijn droge mestkorrels en water. De mestkorrels worden geëxporteerd buiten Vlaanderen, zoals de mestverwerkingsplicht het voorschrijft. Het water is herbruikbaar. Eco-Project werkt aan een systeem om het looswater drinkbaar te maken.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek