nieuws

Zure appels symbool voor crisis in de varkenssector

nieuws
De Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) trok donderdag naar de zetel van de Belgische mengvoederfederatie BEMEFA in Brussel om daar een mand zure appels af te geven. Met die symbolische actie wil VEVA aan BEMEFA vragen om hun leden aan te sporen de prijsverhoging voor varkensvoeders ongedaan te maken en samen met de varkenshouders doorheen de zure appel te bijten.
7 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56

De Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) trok donderdag naar de zetel van de Belgische mengvoederfederatie BEMEFA in Brussel om daar een mand zure appels af te geven. Met die symbolische actie wil VEVA aan BEMEFA vragen om hun leden aan te sporen de prijsverhoging voor varkensvoeders ongedaan te maken en samen met de varkenshouders doorheen de zure appel te bijten.

De mengvoederfirma's beslisten om begin oktober een prijsverhoging van 10 tot 15 euro per ton door te voeren. VEVA begrijpt dat hogere grondstofkosten worden doorgerekend aan de klant, maar wijst op het feit dat de belangrijkste grondstoffen voor varkensvoeder - tarwe, maïs en sojaschroot - sinds eind september met respectievelijk 6,6 procent, 5,1 procent en 4 procent zijn gedaald. Volgens VEVA zijn de vooruitzichten dat deze prijsdaling zal aanhouden.

De varkenshouders benadrukken bovendien dat ze zelf geen inspraak hebben in de prijs die ze voor hun varkens ontvangen. VEVA besluit dat wat normaal is voor andere bedrijven, niet mogelijk is in de varkenshouderij. “Wij kunnen de meerkost voor het voeder niet doorrekenen aan de slachthuizen.” De organisatie benadrukt dat de sector reeds vier opeenvolgende jaren in een diepe crisis verkeert en een prijsverhoging voor het voeder niet meer kan dragen.

BEMEFA nam de zure appels in ontvangst en overhandigde in ruil een emmer okkernoten om te beamen dat de situatie een harde noot om kraken is voor de varkenshouder, maar ook voor de toeleverende veevoederindustrie. “De toestand voor de varkenshouder is inderdaad uiterst kritisch en de veevoedersector deelt de zeer grote bezorgdheid en zal alles doen wat in haar macht ligt om een eerlijke prijs te bedingen voor het varkensvlees”, verklaarde Yvan Dejaegher, directeur-generaal van BEMEFA. Hij beklemtoonde wel dat zij niet kunnen tussenkomen in de commerciële activiteiten van hun leden. Zo bepalen alle 160 individuele leden van de federatie eigenhandig hun prijzenpolitiek.

Als antwoord op de crisis ontwikkelde de veevoedersector een vijfpuntenplan dat moet tegemoetkomen aan knelpunten als de grote volatiliteit van de grondstoffenprijzen, de beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen en de afhankelijkheid van de invoer van eiwitrijke grondstoffen. Onder meer het temperen van speculatie op de grondstofmarkten, het vrijgeven van EU-voorraden van interventiegranen en het opschorten van de heffingen op grondstoffen ziet BEMEFA als een noodzaak om tot een oplossing te komen.

Andere voorstellen van de veevoedersector hebben betrekking op het onderzoek naar mogelijkheden zoals termijnmarkten waarmee veevoedersector en boeren zich kunnen indekken tegen prijsvolatiliteit. De ggo-problematiek is volgens BEMEFA een belangrijke rem op de beschikbaarheid van grondstoffen op de Europese markt. Tot slot heeft de mengvoedersector de ambitie om de afhankelijkheid van het buitenland voor de aanvoer van eiwitten te reduceren. Daartoe wordt momenteel een actieplan alternatieve eiwitbronnen uitgewerkt met de Vlaamse overheid. BEMEFA wil in dit kader ook de valorisatie van dierlijke producten (diermeel) voor veevoeder aankaarten.

BEMEFA steunt het programma waarmee minister-president Kris Peeters de crisis in de varkenssector wil bekampen. De mengvoedersector draagt naar eigen zeggen haar steentje bij op het vlak van prijstransparantie door de publicatie van de grondstoffenprijzen en de mengvoederprijzen. Ze benadrukt dat overleg met de andere schakels uit de voedselketen van cruciaal belang is. In dat kader herinnert BEMEFA er aan dat zij, eind mei, samen met een aantal andere organisaties een gedragscode voor faire relaties tussen aanbieders en kopers in de agro-voedingsketen heeft afgesloten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek