Zorgboerderijen verwelkomen steeds vaker jongeren

Dit jaar bestaat het Steunpunt Groene Zorg vijf jaar. "We blikken tevreden terug", zegt voorzitter Georges Van Keerberghen naar aanleiding van de publicatie van het jaarrapport. "In 2008 vonden 387 cliënten een geschikte zorgboerderij. Vooral vanuit onderwijs en bijzondere jeugdzorg merken we een aanzienlijke instroom".
1 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Dit jaar bestaat het Steunpunt  Groene Zorg vijf jaar. "We blikken tevreden terug", zegt voorzitter Georges Van Keerberghen naar aanleiding van de publicatie van het jaarrapport. "In 2008 vonden 387 cliënten een geschikte zorgboerderij. Vooral vanuit onderwijs en bijzondere jeugdzorg merken we een aanzienlijke instroom".

In 2008 telde Vlaanderen 320 gesubsidieerde zorgboerderijen, waarvan een derde zich in West-Vlaanderen situeert. Daarna volgt Antwerpen met 67 boerderijen (20%) en de overige provincies zijn goed voor elk een vijftigtal zorgboeren (ongeveer 15%).

"Daarnaast zijn er nog een 80-tal niet-gesubsidieerde zorgboeren, hoofdzakelijk hobbyboeren, manege-uitbaters en tuinaanleggers", licht Van Keerberghen toe. "Een erkenning als professioneel land- of tuinbouwbedrijf is immers noodzakelijk om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling".

Dat subsidiebedrag liep voor 2008 op tot 692.610 euro, zowat de helft meer dan het jaar ervoor. "Vanaf 2007 is de Europese geldkraan dichtgedraaid en worden de subsidiekosten integraal door de Vlaamse overheid gedragen", aldus Van Keerberghen.

Uit de cijfers van het jaarrapport van Groene Zorg blijkt dat vooral jongeren steeds vaker hun weg vinden naar zorgboerderijen. "Klopt", zegt Van Keerberghen. "Samen met de voorzieningen voor jongerenwelzijn zijn de centra voor leerlingenbegeleiding goed voor 55% van de aanvragen".

"Vanuit de voorzieningen voor de gehandicaptensector en de geestelijke gezondheidszorg stromen zo'n 16% van de aanvragen binnen. De resterende 12% komt onder meer van eerste lijnsdiensten en thuiszorgdiensten. Van de 469 relevante zorgvragen, hebben we er vorig jaar 387 gematcht. Dat is 83%, een verdienstelijk cijfer dus".

Dit jaar wil het Steunpunt vooral werk maken van een solide basis van erkenning en financiering. "We willen zowel op Vlaams als provinciaal niveau nog beter verankerd zijn om te doen waar we goed in zijn: screenen en matchen van zorgboeren en zorgbehoevenden", besluit Van Keerberghen.

 

 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek