Zoetwaterkabeljauw duikt terug op in Vlaamse rivieren

nieuws
"Er is goede hoop dat de bijna verdwenen zoetwaterkabeljauw binnenkort opnieuw in onze rivieren zwemt", laten onderzoekers weten.
29 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vingen in Balen de eerste kleine kwabaal die geboren en opgegroeid is in de rivier de Grote Nete. De kwabaal is de enige kabeljauw die leeft in zoet water. "Er is dus goede hoop dat deze mooie maar verdwenen vissoort binnenkort opnieuw tot onze inheemse fauna gerekend kan worden", zegt Johan Coeck, onderzoeksgroepleider Aquatisch Beheer.

Kwabaal of zoetwaterkabeljauw verdween uit onze waterlopen in de jaren ’50 en ’60. De kwabaal is de enige kabeljauw die leeft in zoet water. Volwassen kwabalen eten bijna alleen maar vis en kunnen tot meer dan 1 meter groot worden.

De soort kwam in zo goed als elke waterloop in Vlaanderen voor en was het authentieke visingrediënt van de Gentse waterzooi. Door watervervuiling en door het uitdiepen en rechttrekken van onze waterlopen stierf de kwabaal volledig uit in België. Sinds 2000 werkt INBO samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de provinciale Visserijcommissies aan een herstelprogramma voor kwabaal en dat werpt nu vruchten af.

In de proefkwekerij in Linkebeek zijn onderzoekers er de voorbije jaren in geslaagd om kwabalen in gevangenschap te kweken. Wanneer de eitjes uitkomen worden de kleine kwabaallarven in kweekvijvers gezet om er op te groeien tot kleine kwabaaltjes van 10 cm die in het najaar uitgezet worden in de rivieren.

Door de sterk verbeterde waterkwaliteit en het meer ecologisch rivierbeheer, vonden de onderzoekers van het INBO in het stroomgebied van de Grote Nete een geschikt biotoop voor de kwabaal. "De voorbije jaren waren al uitgezette vissen terug gevonden die uitgegroeid waren tot stevige knapen van 50 cm en meer, nu weten we dat deze dieren er voor het eerst in geslaagd zijn om zich ook voort te planten in de vrije natuur", laat het INBO weten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek