Zien Vlaamse beleidsplannen dierenwelzijn over hoofd?
nieuwsSinds 1986 bestaat een wet op het dierenwelzijn. Sindsdien heeft vooral de Europese wetgever de veehouderij een reeks normen opgelegd. Legkippen krijgen straks wat meer ruimte, kistkalveren verdwijnen en drachtige zeugen leven binnenkort allemaal in groep. voor de braadkippen en het vleesvee is nieuwe regelgeving op komst.
Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch betreurt dat de veehouderij niet zelf initiatieven nam om het dierenwelzijn in de dierlijke productiekolom te verbeteren. Hij waarschuwde de sector ook niet te raken aan verworvenheden uit het verleden. Hiermee verwzijzend naar het opnieuw opgelaaide debat over het verbod op het blokstaarten van trekpaarden.
Veearts Paul De Winter van Boerenbond merkte op dat de rundveehouderij al heel wat inspanningen leverde om bovenop de bestaande wetgeving het welzijn van de koeien te verbeteren. De moderne stallen zijn luchtiger, ruimer en er is veel meer lichtinval. Heel wat stallen zijn reeds uitgerust met koematrassen en steeds meer koeien kunnen hun vacht verzorgen met borstels op koeienmaat. Varkenshouder Koen Bernaerts ging nog een stap verder. Waarom zouden boeren niet actie voeren aan de zijde van Gaia rond gemeenschappelijke standpunten, vraagt de boer zich af.
Uit de enquête die Vilt eind 2003 organiseerde bij 18-jarigen in Vlaanderen bleek dat de jongeren veel verwachten van de overheid in het debat over dierenwelzijn. De overheid moet diervriendelijke boeren een duw in de rug geven. Het Europees landbouwbeleid laat terzake flankerende maatregelen toe, merkte Piet Vanthemsche op. De Winter noemde het "verwonderlijk" dat bij de huidige uittekening van het Vlaamse plattelandsbeleid zo weinig terug te vinden is over dierenwelzijn.
Maandag leest u in geVILT de voordrachten die Dirk Lips, Paul De Winter en Michel Vandenbosch hielden tijdens het symposium.