West-Vlamingen gaan 'verwevingsgebied' definiëren
nieuwsIn het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen staat dat 750.000 ha landbouwgebied moeten afgebakend worden. Omdat het samenspel tussen landbouw en natuur een gevoelige materie is, werden twee pilootprojecten opgestart. Het ene in Haspgengouw-Voeren en het andere in de Kustpolder-Westhoek. Bedoeling is dat in deze West-Vlaamse regio 120.000 à 130.000 ha agrarisch gebied afgebakend wordt. Daarnaast moeten in het gebied Kustpolder-Westhoek ook 7.000 à 16.500 ha natuurgebied en 14.000 à 23.000 ha verwevingsgebied ingekleurd worden.
"Aanvankelijk was gezegd dat in deze zones de landbouw niet ondergeschikt zou gemaakt worden aan natuur", zegt West-Vlaams provincieraadslid De Cuyper. "Wel zou de landbouwer extra gestimuleerd worden om op vrijwillge basis beheersovereenkomsten af te sluiten en zo de aanwezige natuurwaarden meer kansen te geven. Maar tijdens de eerste besprekingen bleek dat de natuursector wel exploitatiebeperkingen wil opleggen aan landbouwers". Volgens Boerenbond-onderhandelaar gaan beide partijen nu rond de tafel zitten om een eenduidige definitie van de term 'verwevingsgebied' op te stellen.
"Onze definitie van een verwevingsgebied verschilt niet zo sterk van de definitie die landbouworganisaties hanteren", sust Guido Vandenbroucke, provinciaal voorzitter van Natuurpunt. "Voor ons houdt die wel een status quo in. Dat betekent dat de natuurwaarden in dergelijke gebieden niet meer mogen achteruit gaan. Dat geldt vooral voor graslanden. We willen vermijden dat die in de toekomst in akkers worden omgezet. Maar we gaan akkoord met het principe dat de boer daar op vrijwillige basis aan meewerkt".
Vandenbroucke geeft wel toe dat de natuursector in verhouding veel verwevingsgebieden wil afbakenen in West-Vlaanderen. "24.000 van de 70.000 ha verwevingsgebied voor Vlaanderen willen we inderdaad inplanten in West-Vlaanderen. Dat is veel, maar het is nodig omdat de natuurwaarden in deze provincie een grote achterstand hebben".