nieuws

Wervel wil certificeringssysteem voor biobrandstof

nieuws
Nu de hype wat geluwd is, roept de opmars van biobrandstoffen steeds nadrukkelijker een aantal vragen op. In een opiniestuk in De Standaard vreest Wervel dat energiegewassen de voedselproductie regionaal en zelfs mondiaal in het gedrang brengen. Net zoals het World Watch Institute, het WWF en het VODO pleit de organisatie voor de invoering van een certificeringssysteem dat moet garanderen dat de geproduceerde biobrandstof afkomstig is van producenten die rekening houden met sociale en ecologische randvoorwaarden.
21 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Nu de hype wat geluwd is, roept de opmars van biobrandstoffen steeds nadrukkelijker een aantal vragen op. In een opiniestuk in De Standaard vreest Wervel dat energiegewassen de voedselproductie regionaal en zelfs mondiaal in het gedrang brengen. Net zoals het World Watch Institute, het WWF en het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling pleit de organisatie voor de invoering van een certificeringssysteem dat moet garanderen dat de geproduceerde biobrandstof afkomstig is van producenten die rekening houden met sociale en ecologische randvoorwaarden.

In Vlaanderen is 90.000 hectare winterkoolzaad vereist om slechts twee procent van de totale Vlaamse brandstofbehoefte onder de vorm van biobrandstof te verzekeren. In de VS is de hoeveelheid maïs die gebruikt wordt voor de productie van ethanol tussen 2001 en 2006 al verdrievoudigd. Zo verwerkten Amerikaanse bedrijven het afgelopen jaar ongeveer 55 miljoen ton maïs tot ethanol. "Met die massa voedselgewas kunnen meer dan 150 miljoen mensen zich een jaar lang voeden", merken de Wervel-medewerkers Luc Vankrunkelsven en Jasper Wouters op.

Wervel wijst er ook op dat biobrandstoffen niet per definitie erg milieuvriendelijk zijn. "Hun productie vergt immers veel energie uit fossiele brandstoffen", zo luidt het. Ook problematisch is dat al miljoenen hectare tropisch bos gekapt zijn om plaats te maken voor plantages van oliepalmen, soja en suiker. Om die negatieve milieu-impact te voorkomen, pleit Wervel voor de invoering van een certificeringssysteem voor producenten van biobrandstof.

Dat de energiegewassen in het verstedelijkte Vlaanderen geen hoge vlucht kunnen nemen, is duidelijk. Maar de massale import van energiegewassen zien ze bij Wervel ook niet zitten omdat we op die manier onze ecologische voetafdruk elders in de wereld vergroten. "Energiebesparing en een efficiëntere vorm van energiegebruik zijn minstens even belangrijk als het aanpassen van onze productiewijzen", klinkt het. Daarom roept Wervel de Vlaamse consument andermaal op om lokaal voedsel aan te kopen. "Onze landbouw moet instaan voor een regionale voedselvoorziening, niet voor het voeden van de absurde transporteconomie".

Meer informatie: Brochure 'Europa wil energiegewassen, onze Vlaamse boeren ook?'

Poll: Bent u er bevreesd voor dat de opmars van biobrandstoffen de prijs van voedsel wereldwijd substantieel doet stijgen?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek