Waasmunster en Temse treuren om Sigmaplan
nieuws"We kunnen niet akkoord gaan met de aanpassingen in het Sigmaplan", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Eric Van Mele (sp.a) van Waasmunster resoluut. "Vooral de bestemming van potpolder 1, of de Sombeekse Meersen, zet kwaad bloed. De strijd is nog niet afgelopen".
"We deden de Vlaamse regering een voorstel voor de hele Durmevallei van Hamme tot Lokeren", gaat hij verder. "Maar blijkbaar spelen er andere belangen." Wat het schepencollege vooral stoort, is de omvorming van de Sombeekse Meersen van gecontroleerd overstromingsgebied naar gecontroleerd getijdengebied. Dat wil zeggen dat er twee keer per dag Scheldewater in de polder tussen de spoorwegdijk, de Wareslage en de Durme zal stromen. De dijken zullen er worden weggenomen. Er zal een gebied ontstaan met ondiep water, slikken of schorren.
"Laat de Meersen wat ze zijn", fulmineert Van Mele. "Wij hadden andere gebieden aangeduid die minder voor de landbouw worden gebruikt. 82 hectare is niet niks." Volgens Van Mele hebben de plannen geen maatschappelijk draagvlak. "Er wordt te veel beslist in functie van Antwerpen. Er zijn nog mogelijkheden: misschien moeten we nog maar eens een discussieronde beginnen over de Oosterweel-stormvloedkering".
"Wij hadden vanuit het kabinet van minister Kris Peeters (CD&V) al iets opgevangen over het ontpolderen van het Klein en het Groot Broek in Tielrode en Elversele", zegt de Temsese schepen van Ruimtelijke Ordening Freddy Verbeke (CD&V). "Een belangrijk element voor ons in de discussie was het Schauselbroek in de Temsese polder".
Dat is nu een belangrijk natuurgebied met visvijvers. "We wilden liever niet dat het Schauselbroek zou worden opgenomen als potentieel gebied om Scheldewater te bergen. Over het Klein en Groot Broek willen we wel praten, omdat wij ook beseffen dat er voor de veiligheid van de mensen rond de Schelde iets moet worden gedaan", aldus Verbeke.