Waals gerecht gijzelt landbouwers met Vlaamse mest
nieuwsHet Waalse gewest is er volgens de krant Vers l'Avenir nog altijd niet van overtuigd dat het vanuit Vlaanderen geleverde product Fertifior een valabele meststof is. Bij de eerste staalnamen vorig jaar werden yoghurtpotjes, glasresten, dopjes van noten en ander afval teruggevonden in de mest. Bij Op de Beeck ontkende men in alle toonaarden dat het huisvuil in Kallo in het product gemengd werd. "We verwerken alleen organische meststoffen: varkens- en pluimveemest", luidde het toen. Vooraleer de mest in beslag genomen werd, was het bedrijf al geruime tijd in een juridische strijd verwikkeld met het Waalse gewest.
Ook in de mest van Claude Van Den Abeele werd vorig jaar plastic teruggevonden. Maar sindsdien heeft hij niets meer vernomen van verdere analyses. De mest ligt nog altijd verzegeld op de plaats waar de boer een gebouw wil neerpoten. Bovendien zorgt de omstreden bodemverbeteraar voor geurhinder en dreigt de bodem vervuild te raken. De code van goede landbouwpraktijken stelt dat producten zoals Fertifior maximum acht maanden op dezelfde plaats mogen opgeslagen worden.
"De firma die de mest geleverd heeft, is bereid om alles op eigen kosten weg te halen", zegt Van Den Abeele. Het parket van Charleroi wil er echter niets van weten. Daarom heeft de boer nu een advocaat onder de arm genomen. Die gaat een rechtszaak opstarten om de opheffing van de inbeslagneming te bepleiten.(KS)