WWF roept op om minder vis te eten
nieuwsDe vangst van sommige soorten vis en schaaldieren die wij verbruiken draagt bij tot de grootschalige vernieling van zowel het leven in de oceanen als van de vissersgemeenschappen, meent de milieuorganisatie. Zo wordt meer dan 80 procent van de schol- of tongvangst in de Noordzee terug overboord gegooid, dood of stervend, omdat de vissen te klein zijn of minder interessant dan de rest van de vangst, zo luidt het.
In Marokko wordt met illegale netten gevist op zwaardvis om de Europese markt te bevoorraden. Voor elke gevangen zwaardvis sterven twee haaien "per ongeluk" in de netten, wat neerkomt op zo'n 100.000 dode haaien per jaar, becijferde het WWF. Bijna een derde van de vangsten van blauwvintonijn, de waardevolste ter wereld, is afkomstig van illegale, ongereguleerde en niet-geregistreerde vangsten. In heel wat Afrikaanse landen komt de lokale voedselvoorziening in het gedrang door de illegale visvangst.
Voor WWF is het daarom hoog tijd voor actie. Sinds 1997 bestaat er een label dat duurzame visvangsten onderscheid: het MSC-label. De organisatie raadt de Europese consument aan bij voorkeur vis te eten met zo'n label. In de brochure VISwijzer verdeelt WWF de soorten vis die verkrijgbaar zijn op de Belgische markt in drie categorieën: 'prima keuze', 'tweede keuze' en 'liever niet'.
Meer informatie: Wereld Natuur Fonds