WWF roept op om minder vis te eten

nieuws
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) roept alle Europeanen op om "dringend minder vis te eten". Volgens het WWF is het visbestand in Europese wateren in gevaar door illegale en destructieve visvangst. Het WWF trekt aan de alarmbel omdat het wil voorkomen dat we de volgende generaties leeggeplunderde zeeën nalaten. In haar brochure VISwijzerwil het de consument sensibiliseren en aanmoedigen om te kiezen voor vis afkomstig uit duurzame visserij.
28 september 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) roept alle Europeanen op om "dringend minder vis te eten". Volgens het WWF is het visbestand in Europese wateren in gevaar door illegale en destructieve visvangst. Het WWF trekt aan de alarmbel omdat het wil voorkomen dat we de volgende generaties leeggeplunderde zeeën nalaten. In haar brochure VISwijzer wil het de consument sensibiliseren en aanmoedigen om te kiezen voor vis afkomstig uit duurzame visserij.

De vangst van sommige soorten vis en schaaldieren die wij verbruiken draagt bij tot de grootschalige vernieling van zowel het leven in de oceanen als van de vissersgemeenschappen, meent de milieuorganisatie. Zo wordt meer dan 80 procent van de schol- of tongvangst in de Noordzee terug overboord gegooid, dood of stervend, omdat de vissen te klein zijn of minder interessant dan de rest van de vangst, zo luidt het.

In Marokko wordt met illegale netten gevist op zwaardvis om de Europese markt te bevoorraden. Voor elke gevangen zwaardvis sterven twee haaien "per ongeluk" in de netten, wat neerkomt op zo'n 100.000 dode haaien per jaar, becijferde het WWF. Bijna een derde van de vangsten van blauwvintonijn, de waardevolste ter wereld, is afkomstig van illegale, ongereguleerde en niet-geregistreerde vangsten. In heel wat Afrikaanse landen komt de lokale voedselvoorziening in het gedrang door de illegale visvangst.

Voor WWF is het daarom hoog tijd voor actie. Sinds 1997 bestaat er een label dat duurzame visvangsten onderscheid: het MSC-label. De organisatie raadt de Europese consument aan bij voorkeur vis te eten met zo'n label. In de brochure VISwijzer verdeelt WWF de soorten vis die verkrijgbaar zijn op de Belgische markt in drie categorieën: 'prima keuze', 'tweede keuze' en 'liever niet'.

Meer informatie: Wereld Natuur Fonds

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek