Vrije energiemarkt beknot opmars aardgas in serres
nieuwsHet voorbije jaar 2003 is geen onverdeeld succes voor de sierteeltsector. De extreem warme zomer, de energieprijzen en de internationale concurrentie wegen op de gemiddelde bedrijfsresultaten. Vooral de snijbloemensector maakt een moeilijk jaar door. Ook de boomkwekerij en de sector van de tuinaanleg kampen met een terugval.
Belangrijk knelpunt voor de Vlaamse glastuinbouw blijft de ruimtelijke planning. Maar er is vooruitgang, zo kondigde AVBS-voorzitter Denis aan. De overheid richtte begin 2003 een werkgroep op die een toetsingskader opmaakte met alle vigerende wetgeving en andere afwegingen voor de inplanting van nieuwe serres. "Het komt er nu de komende maanden op aan om effectief agrarische macrozones voor de glastuinbouw in Vlaanderen in te kleuren", aldus Denis.
Afscheidnemend AVBS-secretaris Dieleman brak een lans voor een degelijke basisfinanciering voor de Vlaamse proeftuinen, waaronder het Proefcentrum voor de Sierteelt in Destelbergen. Na de regionalisering van Landbouw is het toegepast onderzoek steeds meer in concurrentie geplaatst met het fundamenteel onderzoek. "Wij vragen nochtans onderzoek dat nieuwe wetenschappelijke bevindingen in de praktijk kan omzetten", liet Dieleman verstaan.
Op het verlanglijstje van Boerenbond-voorzitter Devisch staat een permanente accijnsvrijstelling voor extra zware olie met minder dan 1 pct zwavel. Nog dit jaar verwacht hij de goedkeuring van een ontwerp-KB van minister Reynders dat voorziet in een accijnsvrijstelling voor onbepaalde duur. Verder pleit Devisch ook voor administratieve vereenvoudiging, voor een flexilbeler arbeidsbeleid voor onderdanen van de nieuwe EU-lidstaten en voor de invoering van groene cheques om seizoenarbeid te regelen.
De tuinaanlegsector vraagt dan weer de uitvoering van het verlaagde BTW-tarief dat premier Verhofstadt vorig jaar reeds aankondigde. Verder is deze sector niet helemaal gelukkig met een nieuwe wettelijke regeling waardoor een tuinaannemer zich op een leegstaand bedrijfsgebouw in landbouwgebied kan vestigen. Probleem is dat tot 10 jaar na de aankoop geen belangrijke verbouwingen mogen uitgevoerd worden.
Als eregast tijdens de jaarvergadering kon Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Drik Van Mechelen (VLD) inspelen op enkele verzuchtingen. "Nieuwe bedrijven moeten de kans krijgen zich te ontplooien. Die bedrijven moeten bovendien groot genoeg zijn om nieuwe technologieën te kunnen gebruiken", aldus de minister die momenteel in twee pilootregio's werk maakt van de afbakening van 750.000 ha agrarische structuur. Verder belooft Van Mechelen zich in te zetten voor meer rechtzekerheid inzake het vergunningenbeleid, voor de volwaardige erkenning van de tuinaanleg als para-agrarische sector en voor een structurele financiering voor de proeftuinen vanaf 2005.
Lees ook: geVILT: Land- en tuinbouwer is zuiniger met energie"