Vogels: "Milieu onderdeel van gezondheidsbeleid"
nieuwsDat zegt Vlaams minister Vogels van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen als een eerste conclusie op het onderzoek naar de samenhang tussen milieu en gezondheid, waarvan de resultaten maandag zijn bekend gemaakt.
Vogels wil een permanente monitoring opzetten, waarbij urine- of bloedstalen anoniem worden gerelateerd aan omgevings- en leeftijdskenmerken. Individuele risicobepaling is op dit moment nog niet mogelijk en ook niet verantwoord, vindt de minister. Zij pleit wel voor metingen over heel Vlaanderen om zo een beeld te krijgen op de globale toestand in onze regio.
De Vlaamse minister wil via biomerkers driejaarlijks een aantal polluenten in navelstrengbloed opvolgen en dit bij vijf procent van de geboorten. Zij kiest voor deze bevolkingsgroep omdat de resultaten van deze metingen kunnen gekoppeld worden aan de geboortegegevens. Bovendien laten de metingen toe te vergelijken met Nederland, waar men dezelfde doelgroep onderzoekt via moedermelk. De kostprijs van deze driejaarlijkse analyse op twee polluenten (bijvoorbeeld PCB's en dioxines) bedraagt 22 miljoen.
Voor de tussenliggende jaren wordt bekeken om een urinestaal van jongeren te onderzoeken bij het laatste schoolgeneeskundig onderzoek (derde middelbaar). In het laatste tussenliggende jaar zou dan een groep volwassenen worden onderzocht. Hier wordt gedacht aan een bloedstaal via bloeddonoren.
Daarnaast wil Vogels het monitoringsysteem zo ontwikkelen dat er ook gebiedsgerichte analyse mogelijk is. "Door de globale milieu- en bevolkingsgegevens in te delen in type gebieden (verstedelijkt gebied, gebied met intense landbouw) krijgen we gegevens over de relatie tussen vervuilende componenten in de omgeving en de vervuiling die deze veroorzaken in de mens. Een milieubeleid gebaseerd op deze resultaten wordt zo een preventief gezondheidsbeleid", hoopt de minister.