nieuws

Vogelpest deed kipconsumptie met helft dalen

nieuws
Vlamingen eten de jongste jaren steeds meer kip: van 8 kg per persoon per jaar in 1996 naar 9,1 kg in 2002. Maar die opwaartse trend werd tijdens de vogelpestcrisis fors omgebogen.Op een bepaald moment lag het kipverbruik meer dan de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Vlam, het Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing. De daling zou voornamelijk het gevolg zijn geweest van de onzekerheid bij de consument over de veiligheid van de kippenvlees.
10 juli 2003  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:27
Tijdens de vogelpestcrisis is de consumptie van kip in ons land drastisch gedaald. Op een bepaald moment lag het kipverbruik meer dan de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een peiling bij 3.000 gezinnen in opdracht van Vlam, het Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing. Vandaag is de populariteit van kip echter alweer stijgende.

Vlamingen eten de jongste jaren steeds meer kip: van 8 kg per persoon per jaar in 1996 naar 9,1 kg in 2002. Maar die opwaartse trend werd tijdens de vogelpestcrisis fors omgebogen. Ter herinnering: in België brak de vogelpest op 15 april uit op een kippenbedrijf in Meeuwen-Gruitrode. In totaal waren er in de provincies Limburg en Antwerpen 8 besmettingshaarden.

Tijdens de eerste week van de crisis kelderde de consumptie van gevogelte met 13 procent in vergelijking met april 2002. Even was er daarna een lichte heropflakkering. Maar eind mei zakte de consumptie terug tot 47 procent van het verbruik in dezelfde periode vorig jaar.

"De daling was vooral het gevolg van de onzekerheid bij de consument over de veiligheid van kippenvlees. Nochtans is vogelpest onschadelijk voor de volksgezondheid", zegt Jacques Viaene, departementshoofd agro-marketing aan de Gentse universiteit. De distributie had voorts te kampen met bevoorradingsproblemen en zette de promotie van kip op een laag pitje.

Vandaag herstelt de sector zich en ligt er weer volop Belgische kip in de winkelrekken. De daling in het verbruik was slechts een tijdelijk fenomeen, zo blijkt. In juni nam de verkoop van kip duidelijk weer toe. Tijdens de tweede helft van juni aten de Belgen wel nog altijd een kwart minder kip dan in juni vorig jaar. Maar vermoed wordt dat de kipconsumptie de komende tijd opnieuw de stijgende trend van de afgelopen jaren zal voortzetten.

"Het vertrouwen in kip is niet fundamenteel geschaad", zegt Vlam. "Kippenvlees heeft nog steeds het imago van relatief goedkoop, mager én gezond", luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek