Voedselverspilling kost Europese gezinnen 500 euro
nieuwsBijna zes op de tien van de Europese huishoudens meent dat zij niet teveel afval produceren, zo blijkt uit een Eurobarometerstudie. Dit staat in sterk contrast met de halve ton afval die Europeanen elk jaar weggooien. EU-burgers zijn zich evenmin bewust van de hoeveelheid voedsel die verspild wordt. Zuiniger omspringen met voedsel zou gezinnen ongeveer 500 euro per jaar uitsparen.
De Eurobarometerstudie 'Attitudes of Europeans towards resource efficiency' onderzocht de houding van inwoners van de EU-lidstaten tegenover recyclage, afvalbeleid en het efficiënt gebruik van grondstoffen. De onderzoekers komen tot de vaststelling dat er een algemeen gebrek aan bewustzijn is omtrent het afval dat gezinnen produceren.
In 21 van de 27 lidstaten menen burgers dat hun consumptie niet teveel afval met zich meebrengt. Slechts 41 procent van de Europeanen beseft dat het tegendeel waar is. Uit cijfers van de EU blijkt dat een Europeaan jaarlijks gemiddeld 513 kg afval produceert. Vooral inwoners van Letland, Bulgarije en Roemenië zijn zich niet bewust van het probleem.
Ook de hoeveelheid voedsel die weggegooid wordt, werd opmerkelijk laag ingeschat. Eén op de tien Europeanen meent dat hij of zij nooit voedsel verspilt, terwijl zeven op de tien van de ondervraagden schatten dat zij minder dan 15 procent van hun voedingsaankopen niet consumeren. Uit een Britse studie blijkt dit met een kwart van alle voedsel aanzienlijk hoger te liggen, terwijl 60 procent van die verspilling vermeden kan worden.
Meer dan 60 procent van de burgers denkt minder voedsel te verspillen wanneer etiketten op voedingswaren meer informatie zouden bevatten over vervaldata, bewaring en bereiding van de voedingswaren. Ook kleinere porties en een betere planning alvorens te gaan winkelen, zouden volgens de ondervraagden kunnen helpen.
In nagenoeg alle lidstaten zegt een meerderheid van de inwoners dat een betere afvalophaling nodig is om het afvalbeleid te verbeteren. Zes op de tien ondervraagden wil fabrikanten laten betalen voor afvalophaling en –recyclage, terwijl geen vier op de tien burgers zelf wil betalen voor het afval dat zij produceren.
Een meerderheid verkiest wel de prijs van het verwerken van afval te verrekenen in het product wanneer het alternatief hogere belastingen zijn. Voor 8 op de 10 burgers is het ecologische aspect van een product, zoals de recycleerbaarheid ervan, een belangrijke factor in de aankoopbeslissing. "Veel afval kan worden hergebruikt", bevestigt EU-commissaris voor Leefmilieu Janez Potocnik, "en zuiniger omspringen met voedsel zou de Europese huishoudens ongeveer 500 euro per jaar uitsparen."
Meer info: Eurobarometer 'Attitudes of Europeans towards resource efficiency'