nieuws

Voedselketen ondertekent milieucharter

nieuws
De landbouworganisaties, mengvoederfabrikanten, voedingsindustrie en distributie hebben een charter ondertekend dat de milieu-impact van alle voedingsproducten moet beperken. De actoren van de voedselketen onderschrijven met het charter een milieubeleid dat wordt samengevat in tien pijlers. "Samen kunnen wij betere resultaten behalen dan alleen", klonk het vrijdag eensgezind tijdens een persconferentie waarop het initiatief werd voorgesteld.
21 november 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
De landbouworganisaties, mengvoederfabrikanten, voedingsindustrie en distributie hebben een charter ondertekend dat de milieu-impact van alle voedingsproducten moet beperken. De actoren van de voedselketen onderschrijven met het charter een milieubeleid dat wordt samengevat in tien pijlers. "Samen kunnen wij betere resultaten behalen dan alleen", klonk het vrijdag eensgezind tijdens een persconferentie waarop het initiatief werd voorgesteld.

Het charter is een indirect gevolg van de stijgende voedselprijzen. De discrepantie tussen de gestegen prijzen van voeding in de winkel en de prijs die land- en tuinbouwers voor hun producten ontvangen, zorgde de voorbije maanden voor heel wat spanningen tussen de landbouworganisaties enerzijds en de voedingsindustrie en distributie anderzijds.

Sinds de nationale betoging op 18 juni zaten de betrokken partijen meermaals rond de tafel. "De promotie van Belgische landbouwproducten in de supermarkten was het eerste resultaat van die besprekingen. Dit milieucharter is het volgende gezamenlijke initiatief", aldus André Leroy, ondervoorzitter van ABS.

Concreet beogen de organisaties met het charter een daling van het verbruik van energie, water, pesticiden en andere grondstoffen. Ook willen ze inspanningen leveren om het verlies van basisproducten bij de oogst, opslag en verwerking te beperken. Overschotten moeten in de mate van het mogelijke bij liefdadigheidsinstellingen belanden of gebruikt worden als bron van hernieuwbare energie of diervoeder.

Ook specifieke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten kunnen bijdragen tot milieuvriendelijke voedingsmiddelen. Er wordt dan onder meer gedacht aan onderzoek naar bio-afbreekbare verpakkingen en aan onderzoek naar de mobiliteitsproblematiek bij leveringen. De organisaties zullen ook gaan samenwerken rond het opwekken van groene energie.

Ook de voedselverspilling langs de zijde van de consument is een aandachtspunt. Zo willen de partners hoeveelheden ter beschikking te stellen die meer beantwoorden aan de behoeften van de klant. Daarnaast engageert de voedselketen er zich toe om consumenten informatie aan te bieden over de milieu-impact van producten en hen aan te zetten om meer seizoensgebonden groenten en fruit te kopen. "Hiervoor zal langs Vlaamse zijde VLAM worden ingezet", dixit Peter Broeckx, ondervoorzitter van Boerenbond en voorzitter van VLAM.(GL)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek