Vlaming eet steeds vaker buitenshuis
nieuwsSteeds meer quick service restaurants spelen op deze trend in. "Denk niet aan vettige frietkoten en hamburgers, die lusten we niet meer", aldus trendwatcher Nathalie Bekx. "De nieuwe stalletjes bieden een breed, redelijk gezond assortiment uit verschillende culturen. Ook laat in de avond draaien ze een leuke omzet. Veel twintigers en dertigers, vaak alleenstaand, halen dan nog snel een makkelijke hap".
De jongeren blijken hun leefritme een paar uur te verschuiven. Na de dagtaak zoeken ze samen met vrienden ontspanning in de stad. Wanneer ze rond tien, elf uur weer trek krijgen, wandelen ze een nachtwinkel of pitastalletje binnen. Of warmen ze thuis een snelle hap op. Bekx verwacht dat deze trend zich alleen maar zal doorzetten. "Veel jongeren draaien lange avonden en haasten zich 's ochtends naar hun werk. Ontbijten doen ze niet of heel vluchtig, waardoor er na een inspannende avond ruimte komt voor een derde maaltijd".
Toch speelt de markt nog niet in op deze trend. Restaurants zijn 's avonds laat gesloten, beenhouwers en bakkers ook. "Ze moeten 's avonds niet eens open zijn", zegt Bekx, "als ze maar iets aanbieden wat thuis snel kan opgewarmd worden". Volgens de trendwatcher moeten voedingswinkels hun traditionele aanbod durven loslaten en experimenteren. Bijvoorbeeld met kleinere porties. Steeds minder gezinnen lopen nog warm voor een homp brood of volledige kip.