Vlaanderen haalde norm voor fijn stof niet in 2007

Uit twee nieuwe jaarrapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat elk jaar minder vervuilende stoffen in de lucht geloosd worden. Die positieve balans is te danken aan de inspanningen van de overheid, de industrie, de landbouw en de bevolking, zo luidt het in een persbericht. De verminderde uitstoot zorgt ervoor dat de concentratie van een aantal luchtvervuilende stoffen vandaag veel beter is dan bij het begin van de metingen. Alleen voor fijn stof en lood werden de wettelijke normen in 2007 niet gehaald.
24 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
Uit twee nieuwe jaarrapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat elk jaar minder vervuilende stoffen in de lucht geloosd worden. Die positieve balans is te danken aan de inspanningen van de overheid, de industrie, de landbouw en de bevolking, zo luidt het in een persbericht. De verminderde uitstoot zorgt ervoor dat de concentratie van een aantal luchtvervuilende stoffen vandaag veel beter is dan bij het begin van de metingen. Alleen voor fijn stof en lood werden de wettelijke normen in 2007 niet gehaald.

De uitstoot van dioxines is sinds 1990 met 92 procent gedaald. Anderzijds wordt de drempelwaarde voor pcb's in de nabijheid van schrootverwerkende bedrijven nog geregeld overschreden. De emissie van fijn stof daalde vorig jaar tot 62 procent van het niveau in 1995. Toch werd ongeveer veertig procent van de Vlamingen in 2007 gedurende meer dan 35 dagen blootgesteld aan een daggemiddelde concentratie hoger dan de daggrenswaarde van 50 microgram per kubieke meter.

De broeikasgasemissies zijn gedaald tot 93 procent van de emissies in 1990. Daarmee zet de dalende trend, ingezet in 2006, zich verder voort. Die daling is vooral te danken aan een verminderde uitstoot van methaan, lachgas en gefluoreerde gassen. De CO2-emissie is de jongste twee decennia toegenomen in Vlaanderen. VMM stipt het toenemende belang aan van internationale emissies, vooral afkomstig van de scheepvaart.

De verzurende emissie is sinds 1990 gedaald met 49 procent. Vorig jaar werd door VMM op negen meetplaatsen de invloed van verzuring op het milieu gemeten. De voornaamste bronnen van zure regen zijn industriële activiteiten, gebouwenverwarming, het verkeer en de landbouw. De resultaten van het meetonderzoek zijn niet eenduidig. Voor de grasvegetatie blijft de trend positief en wordt op de meeste meetplaatsen, behalve in Wingene, de doelstelling gehaald. De resultaten zijn minder rooskleurig voor andere vegetatietypes zoals loofbos, naaldbos en heide.

Meer informatie: Jaarverslagen 'Lozingen in de lucht 1990-2007' en 'Luchtkwaliteit 2007'

Eerdere berichgeving over luchtverontreiniging: 22/12/07: 5 pct vroegtijdige sterftes te wijten aan fijn stof

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek