Vlaamse streekproducten bezig aan inhaalbeweging
nieuwsQua gastronomische cultuur moet België niet onderdoen voor de buurlanden, maar als het aankomt op de bescherming van zijn cultureel erfgoed wél. Landen als Italië en Frankrijk hebben elk zo'n 140 BOB's en BGA's: Beschermde Oorsprongsbenamingen en Beschermde Geografische Aanduidingen. België heeft er maar vier: Fromage de Herve en Beurre d'Ardenne als BOB, Jambon d'Ardenne en Pâté gaumais als BGA. Alle vier zijn ze van Waalse bodem.
Nochtans zijn ze er wel, de Vlaamse streekproducten die de moeite waard zijn. Wie op de website van Stichting Levend Erfgoed kijkt, vindt meer dan dertig soorten hoenders. Lokale toeristische diensten pakken meer en meer uit met hun culinaire troeven. Ook de telers van vollegrondswitloof zijn zich bewust van hun marketingvoordeel: ze hebben een eigen logo Brussels grondwitloof ontwikkeld dat de consument op de verpakking op weg helpt. Vlaanderen is wel degelijk wakker, houdt nog altijd van goed en degelijk eten, maar de bescherming van het eerste Vlaamse product laat nog even op zich wachten.
VLAM werkt aan een driejarig project om producten te begeleiden bij hun aanvraag tot bescherming op Europees niveau. Voor een aantal zorgvuldig gekozen gekozen projecten is er een dossier ingediend of gaat dat binnenkort gebeuren: Geraardsbergse mattetaart, Brussels grondwitloof, tafeldruiven uit Vlaams-Brabant en de wit-blauwe dubbeldoelkoeien, koeien die zowel gekweekt worden voor het vlees als voor de melk.
Daarnaast heeft VLAM een Vlaams label opgericht voor traditionele streekproducten: streekproduct.be. Het gaat vooral om biertypes, gebak, charcuterie, kazen en oude fruit- en groentenrassen. Bedoeling is in de eerste plaats de Vlaming bewust maken van de schat die in zijn achtertuin groeit en graast. "We gaan op reis, maar vergeten dat we zelf gastronomisch erfgoed hebben", vertelt VLAM-medewerkster Jo Van Caenegem. "In Vlaanderen heeft men nooit echt het nut ingezien van beschermingen. Pas nu ontdekt men dat bepaalde nicheproducten interessant zijn, vooral in de landbouw. Een producent van grondwitloof kan bijvoorbeeld meer vragen voor zijn product".
Meer informatie: Vlaamse streekproducten