Vlaamse glastuinders verkassen naar Terneuzen
nieuws"Het idee voor een glastuinbouwzone in de buurt van Terneuzen ontstond toen een nabijgelegen kunstmestfabriek op zoek was naar alternatieve toepassingen voor de CO2 die het bedrijf massaal uitstootte", weet wethouder Van Waes. "Een nabijgelegen glastuinbouwzone waaraan het de CO2 kon leveren, paste uitstekend binnen dat plaatje. Toen bleek dat de glastuinbouwbedrijven ook gebruik konden gaan maken van de restwarmte van de lokale industrie werd al snel duidelijk dat we met een zeer duurzaam project bezig waren".
De glastuinbouwzone zal tot stand komen in het zuiden van Terneuzen in de Smidsschorrepolder, de Autrichepolder en het zuidelijke deel van de Koegorspolder. In totaal gaat het om een gebied van 400 hectare met een netto-oppervlakte voor serres van 250 hectare. In de eerste fase wordt 125 hectare vrijgegeven, waarvan momenteel nog twee kavels van 10 en 35 hectare vrij zijn. De resterende oppervlakte zal na 2010 worden vrijgegeven. Aan de inplanting van het project werd bijzonder veel aandacht besteed. In totaal wordt er 60 hectare groen rond het gebied aangeplant.
Naast de zeer gunstige milieu-aspecten heeft het gebied in Terneuzen nog heel wat andere troeven. De grootte van de kavels, het gunstige klimaat met de meeste uren zonneschijn van Nederland, de goede infrastructurele voorzieningen en de gunstige logistieke ligging maken het gebied voor telers en investeerders heel interessant, zegt Van Waes. In het gebied komt ook een opleidingscentrum te liggen zodat er voldoende gekwalificeerd personeel kan opgeleid worden. Naar verwachting zullen er in totaal 1.200 tot 1.500 mensen tewerkgesteld worden.
Een aantal leden van de coöperatie Greenpartners uit Sint-Katelijne-Waver participeren in het project. Vader en zoon Rooms, Jan Van Reeth, vader en zoon De Rijcke en Piet De Schepper zullen in totaal 52 hectare glas ter beschikking hebben. "We hebben niet gekozen voor een cluster van verschillende glastuinbouwbedrijven, maar wel om samen één bedrijf uit te baten waarin ieder zijn teelten zal opvolgen", aldus Piet De Schepper.
"De bruto oppervlakte voor de Vlaamse tuinders bedraagt 68 hectare. Het totale kostenplaatje hiervan bedraagt ruim 85 miljoen euro, weet Dominique Planckaert van Greenpartners. "Hiervoor werd een holding opgericht die ook de naam Greenpartners kreeg. De telersvereniging participeert hierin, naast Univeg, een groot verpakkingsbedrijf, de vier tuinders en nog een aantal andere partners". Tegen januari 2009 moeten de Vlaamse tuinders met een kavel van 10 hectare kunnen starten. De rest van hun serres moet voltooid zijn tegen januari 2010.(GL)