nieuws

Verweving Vlaamse en Nederlandse tuinbouw neemt toe

nieuws
Belgische en Nederlandse au­berginetelers gaan samenwerken in A8, eerder verenigden de paprikatelers zich al in P8. Coöperaties in beide landen werken aan nieuwe fruitrassen. Verder willen de Nederlandse industriegroentete­lers dichter aanleunen bij hun Vlaamse collega's die wereldmarktleider zijn. En dan is er nog De Weide Blik dat zich sterk op Nederland richt met overnames en participaties in de groente- en fruithandel. Er lijkt een sterkere verweving te ontstaan tussen de tuinbouw in Vlaanderen en Nederland, merkt het Agrarisch Dagblad op.
16 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Belgische en Nederlandse au­berginetelers gaan samenwerken in A8, eerder verenigden de paprikatelers zich al in P8. Coöperaties in beide landen werken aan nieuwe fruitrassen. Het is ook bekend dat de Nederlandse industriegroentete­lers dichter willen aanleunen bij Vlaanderen, omdat onze telers wereldmarktleider zijn. En dan is er nog De Weide Blik dat zich sterk op Nederland richt met overnames en participaties in de groente- en fruithandel. Er lijkt een sterkere verweving te ontstaan tussen de tuinbouw in Vlaanderen en Nederland, merkt het Agrarisch Dagblad op.

De Belgische veilingen durven nog niet spreken over een duidelijke trend. "De verwevenheid was er in het verleden ook al. Telers kwamen altijd al bij elkaar op het erf. Er zijn veel gezamenlijke belangen. De teelt is hetzelfde, ook al zijn er schaalverschillen, maar we bedienen uiteindelijk dezelfde klanten", zegt Jos van Dessel, com­mercieel manager bij de Mechel­se Veilingen. "Het is belangrijk dat we met elkaar blijven praten. Dat zal in de toekomst wel iets meer gebeuren".

Van Dessel neemt namens de Belgische veilingen deel aan het bestuur van A8. Zijn er meer van dergelijke verbanden denkbaar? "Ik sta niet te springen voor nog meer bestuursfuncties, maar als ze ons vragen, zal ik gerust mee­doen". Pierre Vrancken, voorzitter van de koepelorganisatie voor Belgische veilingen VBT, spreekt evenmin van een nieuwe trend. "We zijn natuurlijk wel klant bij elkaar. Veel handelaars en exporteurs zijn klant bij The Greenery". De structuur van de Belgische afzet verschilt echter sterk van die van Nederland, merkt Vrancken op. "We hebben een andere visie dan Nederland waar grote fusies zijn geweest. In België gaat de ver­koop van groenten via Lava".(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek