"Verschrikkelijk dat advies van boeren niet telt"
nieuws"Als schepencollege hebben we officieel onze bezwaren tegen zo'n crosspiste bezorgd aan de overheid. Als stadsbestuur vrezen we vooral overlast voor de inwoners van Balgerhoeke. Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk dat iedereen om advies gevraagd wordt, behalve de landbouwers die getroffen zouden worden als de plannen uitgevoerd worden", zegt burgemeester Erik Matthijs.
De bewuste site is een van de locaties in Oost-Vlaanderen waar de haalbaarheid van de inplanting van een permanent crossterrein wordt onderzocht. Het gaat om een terrein van zo'n 20 hectare, met tal van permanente voorzieningen. "Ik zou er zo'n 5 hectare grond bij inschieten", zegt Arnold De Roo. Hetzelfde geldt voor nog andere boeren. Als landbouwer zijn we voor tal van vergunningen en quota gekoppeld aan grond. Tien procent van die grond verliezen staat gelijk aan een verlies van minstens tien procent van je inkomen, klinkt het.
Volgens de landbouwers en Matthijs is de landbouw in dit dossier nog maar eens het kleine broertje dat slaag krijgt. "Er is voldoende industriegrond beschikbaar in de omgeving van Zeebrugge, de kanaalzone in Gent, Sidmar en andere regio's. Dat is voor de landbouw waardeloze grond. Maar als ze die moeten onteigenen, dan kost dat 250 euro en meer de vierkante meter. Voor landbouwgrond gaat het om veel minder geld, want die is nu eenmaal minder waard en dus worden wij altijd het slachtoffer", luidt het.
Een technische werkgroep op Vlaams niveau had de knoop over de inplanting nog voor de zomer moeten doorhakken. "Maar daar geraken ze er blijkbaar niet uit. Logisch, want iedereen is tegen", zegt Matthijs. De boeren verwachten een beslissing eind dit jaar. "Is die voor ons negatief, dan komen er acties en stappen we naar de Raad van State".