nieuws

"Vermijd overdaad aan eieren van particuliere kippen"

nieuws
Eind 2002 vroeg het Voedselagentschap aan zijn Wetenschappelijk Comité om advies uit te brengen over de hoge dioxinegehalten die worden aangetroffen bij eieren van door particulieren gehouden kippen. Aangenomen wordt dat 70 procent van de consumenten die eieren van particuliere kippenhouders verorberen de tolereerbare dagelijkse inname van dioxine en dioxineachtige PCB's overschrijdt. Dat meldt het Voedselagentschap woensdagavond in een persbericht.
1 oktober 2003  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Eind 2002 vroeg het Voedselagentschap aan zijn Wetenschappelijk Comité om advies uit te brengen over de hoge dioxinegehalten die worden aangetroffen bij eieren van door particulieren gehouden kippen. Aangenomen wordt dat 70 procent van de consumenten die eieren van particuliere kippenhouders verorberen de tolereerbare dagelijkse inname van dioxine en dioxineachtige PCB's overschrijdt. Dat meldt het Voedselagentschap woensdagavond in een persbericht.

Meerdere factoren kunnen een verklaring vormen waarom hogere dioxinegehaltes aangetroffen worden bij particuliere dan bij professionele pluimveehouders. Oorzaken kunnen zijn de voeding van de kippen bij particulieren, het verbranden van hout en afval in de tuin en de grote beschikbare grondoppervlakte voor de scharrelende kippen van particulieren.

Aangenomen wordt dat in normale omstandigheden de helft van de bevolking hoeveelheden dioxine en dioxineachtige PCBís inneemt die groter zijn dan de tolereerbare dagelijkse inname. Dit percentage loopt op tot 70 % bij de bevolkingsgroep consumenten die kiezen voor eieren van particuliere kippenhouderijen.

Overigens dragen ook de consumptie van vette vis en vetrijke zuivelproducten bij tot een verhoogde dioxine-inname. Het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap raadt aan om niet overdreven veel van de vermelde producten te eten en blijft zweren bij een evenwichtige voeding.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek