"Vegetariërs kunnen in veel frietkoten niet terecht"

nieuws
Ook voor vegetariërs is het de Week van de Friet. "Veggies zijn immers geen bleke gezondheidsfreaks die onze Belgische nationale trots niet zouden durven aanraken", zegt Tobias Leenaert van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). Maar er is volgens hem wel een klein vuiltje aan de frietlucht. "In heel veel gevallen wordt nog in dierlijk frietvet gebakken, en dus kunnen vegetariërs in veel frietkoten niet terecht".
3 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Ook voor vegetariërs is het de Week van de Friet. "Veggies zijn immers geen bleke gezondheidsfreaks die onze Belgische nationale trots niet zouden durven aanraken", zegt Tobias Leenaert van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). Maar er is volgens hem wel een klein vuiltje aan de frietlucht. "In heel veel gevallen wordt nog in dierlijk frietvet gebakken, en dus kunnen vegetariërs in veel frietkoten niet terecht".

"Voor wie echt consequent dierlijke slachtproducten wil vermijden, is het soms moeilijk om een frituur te vinden die plantaardig vet gebruikt", zegt Leenaert, die er op wijst dat de situatie in Nederland helemaal anders is. "Bij onze noorderburen bakt bijna niemand nog frieten in dierlijk vet. Frituristen die plantaardig vet gebruiken, hebben potentieel een ruimer cliënteel".

Volgens een voorzichtige schatting van Bernard Lefèvre, de voorzitter van het nationaal verbond van frituristen, bakt twee derde van de frietkoten nog met dierlijk vet. In een verder verleden bakte vrijwel elke friturist in rundvet. Eén van de meest veggievriendelijke frituren in ons land is De Frietketel in Gent. Uitbater Koen Aneca bakt in een mengeling van verschillende plantaardige vetten. "Frieten die in rundvet gebakken zijn, ruiken beter. Maar plantaardig vet is gezonder dan dierlijk, en bovendien liggen de frieten niet zo op je maag".(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek