Veehandel stapt uit regeling propere slachtdieren
nieuwsDe regeling voor propere dieren in de slachthuizen is het gevolg van Europese regelgeving. Goede vachtcondities dragen immers bij tot de voedselveiligheid omdat hierdoor het risico op een bacteriologische karkasbesmetting geminimaliseerd wordt. Bij hun aankomst in het slachthuis worden runderen voortaan onderverdeeld in drie categorieën: schoon en droog, vuil en zeer vuil.
Voor "zeer vuile" runderen zijn uitgebreide maatregelen voorzien vooraleer ze geslacht mogen worden. Het is de bedoeling dat vanaf eind dit jaar geen sterk bevuilde dieren meer binnenkomen in het slachthuis. Wanneer runderen "vuil" zijn, is het niet uitgesloten dat beperkte corrigerende maatregelen moeten genomen worden voor het slachten. Tot 1 april is een sensibiliserende overgangsperiode van kracht, daarna kan het Voedselagentschap sanctionerend optreden.
Over de manier waarop de kosten moeten doorgerekend worden, hebben de betrokken partijen een overeenkomst onderhandeld. Nu blijkt dat de Vereniging van de Veehandelaars het protocol naast zich neerlegt. Boerenbond is verwonderd "dat de veehandelaars niet in staat blijken te zijn om met deze regeling om te gaan" en vermoedt dat hun houding te wijten is aan sterke verdeeldheid en onderlinge concurrentie, waarbij de ene veehandelaar vreest dat hij een klant kwijtspeelt aan een concurrent wanneer hij bij een boer sterk bevuilde runderen niet wil aankopen.
Toch acht Boerenbond het niet uitgesloten dat bepaalde veehandelaars zich toch aan de gemaakte afspraken houden. We adviseren alle veehouders om hierover vragen te stellen bij hun transacties met veehandelaars, zo luidt het in Boer&Tuinder. De vakorganisatie wijst er nogmaals op dat de veehandelaar bij een gewone aankoop van een sterk bevuild rund alle verantwoordelijkheid voor gebeurlijke kosten op zich neemt. Die kunnen alleen verhaald worden op de veehouder indien hierover een schriftelijke overeenkomst bestaat.