VLAM werkt aan Europees label voor streekproducten

De Geraardsbergse mattentaart krijgt straks als allereerste Vlaams product een Europees label. Ook het witloof in volle grond en de Belgische tafeldruif zijn in de race voor een officiële erkenning. "Vlaanderen heeft een achterstand in te halen", zegt VLAM-medewerkster Jo Van Caenegem in Het Nieuwsblad.
4 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De Geraardsbergse mattentaart krijgt straks als allereerste Vlaams product een Europees label. Ook het witloof in volle grond en de Belgische tafeldruif zijn in de race voor een officiële erkenning. "Vlaanderen heeft een achterstand in te halen", zegt VLAM-medewerkster Jo Van Caenegem in Het Nieuwsblad.

Vooral Zuid-Europese landen doen inspanningen om hun producten Europees gelabeld te krijgen. 135 Italiaanse producten uit 8 categorieën, van kazen over tafeloliën tot vleesproducten, hebben een Europees label. In ons land hebben amper vier producten die eer. Fromage de Herve, Jambon d'Ardenne, Paté gaumais en Buerre d'Ardenne. Allemaal Waals. "Al zijn er wel een paar Vlaamse bieren een minder streng Europees label hebben'', zegt Jo Van Caenegem.

Maar dat zal veranderen. Want bij de VLAM is Van Caenegem speciaal aangesteld om inlandse producten aan een Europees label te helpen. Momenteel werkt zij aan het dossier van de Belgische tafeldruif en het witloof in volle grond. Verwacht wordt dat er meer zullen volgen, zodra de Vlaamse desinteresse is weggewerkt en idereen de voordelen van een label inziet.

"Die voordelen zijn er zeker", zegt Jo Van Caenegem. "Denk alleen maar al de persaandacht, die volgt als een product het label krijgt. De producten met label presenteren ook opvallender. Kijk maar eens in de rekken in het grootwarenhuis waar de parmezaanse kaas en de mozzarella opvallen door hun Europese labels".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek