VAC klaagt opnieuw Europees vaccinatieverbod aan
nieuwsSinds 1992 opteert de EU om de veestapel niet langer te vaccineren tegen diverse ziekten. Dit beleid bevordert de gezondheid van de dieren en vermijdt exportbeperkingen. Het nadeel is dat de insleep van een besmettelijke ziekte meteen dient bestreden te worden, vaak met als gevolg de opruiming van vele duizenden dieren.
"Dergelijke aanpak is waanzin", zegt Dhoore, "omdat men steeds weer uitgaat van de lichtzinnige misvatting dat een virus met het doden van potentiële dragers de pas kan worden afgesneden. Keer op keer leert de ervaring dat niet de stamping-out maar veranderende omstandigheden uiteindelijk het tij keren".
Dhoore stelt dat de economische belangen van enkele tientallen exporteurs naar derde landen niet opwegen tegen de traumatische gevolgen die de ruimingen veroorzaken. Het VAC pleit voor een vaccinatiebeleid binnen een afgeschermde markt. "We hebben ons de voorbije jaren onophoudelijk verzet tegen de import van kippenvlees en afgeleide producten. Het vlees voldoet niet aan de Europese kwaliteitsnormen, maar werpt wel een schaduw van angst en onzekerheid over de Vlaamse boeren".
Lees ook: geVILT: "Europese veestapel was nog nooit zo gezond" geVILT: "Non-vaccinatiebeleid ter discussie"