"Uruguay-ronde deed Europese landbouw geen pijn"
nieuwsEr worden steeds meer landbouwproducten internationaal verhandeld, wat duidt op een voortgaande integratie van landen op agrarisch gebied. De structuur van de internationale handel in landbouwproducten verandert ook. Traditioneel grote exportproducten als granen, suiker, koffie, thee en cacao verliezen aandeel in de totale wereldhandel ten opzichte van groente, fruit, bloemen, vis en dranken. Ook wordt het aandeel van verwerkte producten in de totale agrarische handel steeds groter. De EU is de grootste exporteur van deze categorie van landbouwproducten.
Een belangrijk kenmerk van agrarische handel is dat deze zich voornamelijk afspeelt tussen de 'rijke' landen. Ontwikkelingslanden zijn vooral afhankelijk van de ontwikkelde landen, zowel wat afzet als de import. Toch verhandelen ontwikkelingslanden een steeds groter deel van hun totale in- en uitvoer van landbouwproducten onderling. De positie van ontwikkelingslanden is nauwelijks gewijzigd, met een aandeel in de internationale handel dat schommelt tussen de 36 en 40 procent. De groep van de armste landen neemt hiervan maar een heel klein percentage voor zijn rekening.
De EU verloor marktaandeel in de handel van zuivel, vlees, suiker en granen. Daar heeft de afbouw van exportrestituties voor gezorgd. Toch blijken de verschuivingen op de internationale landbouwmarkten meer beïnvloed te zijn door de klassieke marktwerking. Dat kan te maken hebben met de relatief hoge plafonds voor tarieven, exportsteun en binnenlandse steun, zoals deze in de Uruguay-ronde werden vastgesteld. Hierdoor is de effectieve bescherming grotendeels in stand gebleven. In de huidige Doha-ronde wordt over forsere engagementen gepraat.
Meer informatie: De EU op de agrarische wereldmarkt. Een evaluatie van de Uruguay-ronde