Transgene soja op de terugweg in Mato Grosso?

Ongeveer de helft van de soja die aangeplant wordt in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso is genetisch gemodificeerd. De voorbije jaren kende de transgene soja er een steile opgang, maar volgens het persagentschap Reuters is het tij gekeerd. De opbrengst van de gewijzigde sojavariëteiten zou immers onder de verwachtingen blijven.
23 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Ongeveer de helft van de soja die aangeplant wordt in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso is genetisch gemodificeerd. De voorbije jaren kende de transgene soja er een steile opgang, maar volgens het persagentschap Reuters is het tij gekeerd. De opbrengst van de gewijzigde sojavariëteiten zou immers onder de verwachtingen blijven.

"Het areaal met transgene soja krimpt in deze streek", zegt Jeferson Bif, die soja en maïs teelt op een landbouwbedrijf dat zich nabij het stadje Sorriso uitstrekt over 1.800 hectare. Het voorbije seizoen realiseerde de boer met zijn conventionele soja een opbrengst van 60 kilogram per hectare, terwijl zijn ggo-soja ongeveer tien kilogram minder opleverde.

Nog voor de Braziliaanse bioveiligheidswet vier jaar geleden werd goedgekeurd, gingen de boeren in Mato Grosso enthousiast aan de slag met transgene soja. Ze rekenden op hogere opbrengsten en lagere productiekosten. Dat de verwachtingen niet ingelost worden, kan te maken hebben met de specifieke teeltcondities in de deelstaat.

In de naburige deelstaat Rio Grande do Sul sloeg de transgene soja, die resistent werd gemaakt tegen glyfosaat, wel aan. Maar daar zouden de boeren veel meer moeite hebben met de bestrijding van onkruid dan het geval is in Mato Grosso. Bovendien kunnen de landbouwers in Mato Grosso veel makkelijker beroep doen op coöperatieven en overheidsinstellingen. Die helpen hen hoge opbrengsten te realiseren met conventionele soja.

Tot slot zouden handelaars en vleesverwerkers steeds meer geneigd zijn om premies uit te keren voor boeren die kiezen voor conventionele soja. Ze zijn er zich immers bewust van dat nog altijd heel wat consumenten geen ggo's lusten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek