"Siergrassen vergen uitzonderlijk weinig onderhoud"

Toptuinontwerpers zijn in de ban van siergrassen. Ze zijn alvast een aanrader voor wie een onderhoudsvriendelijke tuin wil, stelt VLAM.
11 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50
Lees meer over:

Toptuinontwerpers zijn volgens VLAM in de ban geraakt van de elegante schoonheid van sierlijk wuivende grassen. De keuze in siergrassen is immers eindeloos en gevarieerd. En ze vragen uitzonderlijk weinig onderhoud. Wie een zeer onderhoudsvriendelijke tuin wil hebben, moet zeker aan siergrassen denken, luidt het advies van de promotiedienst.

Siergrassen spelen een tijdloos spel met de wind. Nooit breken, maar onvermoeibaar buigen. Ze zijn mooi in hele velden die golven op de wind, tegelijkertijd zijn ze ook genietbaar als solitair of als rustbrenger bij bijvoorbeeld een vijver. Er zijn zeer aantrekkelijke eenjarige soorten, maar er zijn nog veel meer vasteplantgrassen die tientallen jaren meegaan en grasvegetaties die het eeuwige leven lijken te hebben, zoals in een gazon.

Er zijn zowel grassen voor droge, zonnige plekken als voor vochtige schaduwplaatsen. De ene grassoort past prima bij een architectonische omgeving, de andere bij een heel natuurlijke omgeving. Om tuinliefhebbers op weg te helpen, geeft VLAM een aantal tips. Zo is er de polvormende Koeleria glauca, die veel zon lust en zo mogelijk nog blauwer is dan het blauw schapengras. Een van de beste schaduwgrassen is veldbies, groenblijvend en met bruine of witte pluimen.

Tot de hoge soorten behoren onder meer het bekende pampagras voor droge grond en de diverse vormen van prachtriet. Struisriet is een tot 125 centimeter hoog, steil opstaand gras met dikke, vertakte bloempluimen van juni tot augustus. Ook daarvan worden diverse cultivars gekweekt. Heel mooi vlammend rood in de zon is het Japans bloedgras, dat in de winter wel wat bescherming nodig heeft.

VLAM belooft dat dit slechts een fractie is van het "vele grassenmoois" dat kwekers en tuincentra de consument te bieden hebben.

Meer informatie: Colour your Life

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek