Schauvliege in New York voor klimaat en biodiversiteit

Als voorzitter van de Europese Raad Leefmilieu legt Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege een aantal werkbezoeken af in New York. Ze zal onder meer het Major Economies Forum on Energy and Climate en de Algemene VN-Raad over biodiversiteit bijwonen. Deze bezoeken zijn een belangrijke tussenstap naar de conferenties biodiversiteit en klimaat in Japan en Mexico.
20 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

Als voorzitter van de Europese Raad Leefmilieu legt Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege een aantal werkbezoeken af in New York. Ze zal onder meer het Major Economies Forum on Energy and Climate en de Algemene VN-Raad over biodiversiteit bijwonen. Deze bezoeken zijn een belangrijke tussenstap naar de conferenties over biodiversiteit en klimaat in Japan en Mexico.

Het Major Economies Forum on Energy and Climate (MEF) is een initiatief van de Amerikaanse president Obama ter ondersteuning van de mondiale klimaatonderhandelingen. Het MEF brengt de 17 belangrijkste economieën uit zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingslanden samen. De Europese Unie is er vertegenwoordigd door minister Schauvliege. Ook Denemarken is aanwezig als huidig voorzitter van het Klimaatverdrag.

Later deze week neemt de minister ook deel aan de Speciale Zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over biodiversiteit. Tijdens deze vergadering zullen onderwerpen als biodiversiteit, klimaatverandering en de realisatie van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen behandeld worden als voorbereiding van de tiende Conference of the Parties over Biodiversiteit die in de tweede helft van oktober doorgaat in het Japanse Nagoya.

Een derde belangrijke afspraak in New York kadert in de voorbereiding van de VN-Klimaatconferentie van Cancun die plaatsvindt van 29 november tot 10 december. Als gastland van de Klimaattop wil Mexico er tijdens een ministeriële consultatie de mogelijke uitkomst van de Klimaattop aftasten. In Cancun moet de wereld, één jaar na de Klimaattop in Kopenhagen, de draad van het klimaat weer oppikken.

In de marge van deze afspraken heeft minister Schauvliege ook een reeks bilaterale ontmoetingen. Voor zowel biodiversiteit als klimaat wil ze als Europese Raadsvoorzitter nagaan wat de verwachtingen zijn van enkele wereldspelers en welke mogelijke stappen vooruit gezet kunnen worden. “Voor beide thema's liggen er nog enkele knelpunten op tafel. Men verwacht alleszins van de wereldleiders dat zij in Nagoya ingrijpen in de toestand van de biodiversiteit in de wereld”, stelt Schauvliege.

Schauvliege meent dat de uitdaging voor klimaat minstens even groot is. “Op de MEF-vergadering in New York wordt uitgekeken naar de houding van de vertegenwoordigers van de twintig grootste economieën en naar wat ze haalbaar achten op de Klimaattop. Vraag is of er in Mexico deelakkoorden zullen kunnen gesloten worden over ontbossing, adaptatie, mitigatie, technologie en transparantie. En hoe moet het verder met het Kyoto-protocol? Belangrijk is ook dat beide topconferenties voor de VN als mondiale instelling een ernstige test zullen betekenen”, besluit de Vlaamse milieuminister.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek