Samenwerkinginitiatief boomkwekers wint transportprijs

In Brussel werden de laureaten bekendgemaakt van de Transport-Logistics Award. Het project Kempenroute, waarbij tien concurrerende boomkwekers hun gezamenlijk transport naar klanten organiseren, won in de categorie ‘Logistics Project of the year 2010’ als meest vernieuwend logistiek project. "Dit is een win-win voor de bedrijven en het milieu", klonk het.
15 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:53
Lees meer over:

In Tour & Taxis in Brussel werden de laureaten bekendgemaakt van de Transport-Logistics Award. Het project Kempenroute, waarbij tien concurrerende boomkwekers hun gezamenlijk transport naar klanten organiseren, won in de categorie ‘Logistics Project of the year 2010’ als meest vernieuwend logistiek project. "Dit is een win-win situatie voor de bedrijven, het milieu en de maatschappij", klonk het.

Het organiseren van vervoer is voor vele boomkwekers een tijdrovende job en zeker geen hoofdactiviteit. Bovendien is het niet makkelijk om kleine orders tijdig en betaalbaar bij de klant te krijgen. Daarom besloten tien boomkwekers uit de Kempen om, na een grondige studie en goed overleg, een gezamenlijk transport uit te werken.

Uit de voorafgaande studie bleek duidelijk dat het opzetten van een logistieke route in de Kempen voor heel wat voordelen kan zorgen. De boomkwekers drukken hun transportkosten, vermijden beperkte belading en dragen bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot en het fileprobleem. Ook groeit de mogelijkheid om nieuwe klanten te beleveren. Uniek bij dit project is het feit dat concurrerende bedrijven samenwerken.

Er wordt tweemaal per week, op dinsdag en donderdag, een rondrit georganiseerd in de regio voor het ophalen van orders. De goederen worden gecentraliseerd in Zundert en vertrekken van daar naar regio Boskoop en regio Oost- en West-Vlaanderen. Op deze bestemmingen is er al een dagelijkse trafiek.

De voorkeur gaat uit naar vervoer van planten op palletten en karren, maar ook los vervoer is mogelijk door de flexibiliteit van het transportbedrijf, waarmee ze samenwerken. Om de administratie te vereenvoudigen, wordt gebruik gemaakt van een standaard fax- of e-mailformulier.

Momenteel is de Kempenroute een initiatief van een tiental boomkwekers maar de groep staat open voor uitbreiding. Doel is om tot dagelijkse ophaalrondes te komen wat de afzet zeker ten goede komt. Dit project is een realisatie van het Innovatiesteunpunt van de Boerenbond en kon tot stand komen dankzij de steun van Cera.
 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek