nieuws

"Salami-aanpak legt suikerplannen geen windeieren"

nieuws
Eurocommissaris Fischer Boel heeft de suikervoorstellen reeds aangepast na een eerste voorzet van haar voorganger in 2004. Bij die aanpassingen zit reeds voor elk wat wils. Die salami-strategie zal er toe leiden dat nu nog per lidstaat wordt gekeken wat kan bijgeschaafd worden, totdat de huidige blokkeringsminderheid is gebroken. Die gang van zaken voorspelt Jacques Van Outryve in Boer&Tuinder.
22 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
Eurocommissaris Fischer Boel heeft de suikervoorstellen reeds flink aangepast na de eerste voorzet van haar voorganger in 2004. Bij die aanpassingen zit reeds voor elk wat wils. Die salami-strategie zal er toe leiden dat per lidstaat wordt gekeken wat nog kan wijzigen totdat de huidige blokkeringsminderheid is gebroken. Dat voorspelt Jacques Van Outryve in Boer&Tuinder.

"De betoging van vorige maandag heeft geen invloed gehad op de standpunten in de Raad. Die waren vooraf immers reeds bekend. Ik begrijp wel dat de boeren bij dergelijke voorstellen op straat moeten komen", aldus Fischer Boel. De delegaties op de raad van landbouwministers erkenden overigens dat de Commissie met de bijsturing van het oorspronkelijke voorstel wel degelijk geluisterd heeft naar de kritiek.

De ene is tevreden met het feit dat er geen verplichte quotavermindering komt, de andere verheugde zich dan weer over het feit dat nu voorgesteld wordt om de sector duidelijkheid te geven tot 2014-2015 of omdat de quota dan toch niet over de grenzen mogen worden verhandeld of dat een gedeelte van de C-suiker wordt opgewaardeerd tot A+B. En België vindt de invoering van een compensatie voor cichorei een positief element in de voorstellen, schrijft Van Outryve.

De Boerenbond-medewerker verwacht dat per lidstaat nu zal bekeken worden wat nog kan worden bijgeschaafd tot er een meerderheid gevonden wordt in de Raad om het suikervoorstel goed te keuren. Misschien gaat dit nog makkelijker dan verwacht. Zo stelden de Fransen zich vorige maandag vrij positief op in het debat. De Fransen maakten enkel bezwaar tegen het verlies van suikerexport en tegen ongecontroleerde suikerinvoer.

Er is in elk geval haast bij de verdere onderhandelingen. De Britten willen immers absoluut scoren met een suikerakkoord. "Samen met Fischer Boel vormt zij een koppel harde tantes die goed weten waar ze willen eindigen", besluit Van Outryve.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek