Rode poon verkozen tot Vis van het Jaar 2012
nieuwsVLAM en de Vlaamse visserijsector roepen rode poon uit tot Vis van het Jaar 2012. Van oktober tot maart wordt in Vlaanderen gemiddeld 300 ton rode poon aangevoerd, voornamelijk als bijvangst. “De vis is nog redelijk onbekend bij de Belgische consument, ondanks zijn vele bereidingsmogelijkheden. Met zijn verkiezing tot Vis van het Jaar hopen we dit te veranderen”, stelt VLAM.
Volgens het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing wordt de vis slechts gekocht door twee procent van de Belgische gezinnen. Nochtans heeft hij een aantal voordelen. “Zo is het visvlees van rode poon stevig en heeft het een diepe smaak, waardoor het op veel verschillende manieren kan worden bereid: in de pan, in de oven, in de microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes, op de barbecue, in vissoepen en in visstoofpotten”, licht VLAM toe.
Daarnaast geldt voor poon geen vangstbeperking. De vis komt hoofdzakelijk als bijvangst aan wal. Recent zijn een aantal Vlaamse vissers echter overgeschakeld op flyshooting, een meer duurzame visserijtechniek, waardoor zij wél gericht op poon kunnen vissen. Door deze evolutie kennen de Vlaamse visveilingen momenteel een uitzonderlijk goede aanvoer. Jaarlijks ontvangen de veilingen ongeveer 600 ton poon, waarvan ruim de helft rode poon. De vis wordt aangevoerd van oktober tot april, met een piek in de maanden januari, februari in maart.
Rode poon is gemiddeld tussen 30 en 50 centimeter lang en 200 tot 500 gram zwaar. De poon heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ‘loopt’. Een ander typisch kenmerk is zijn knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van zijn zwemblaas. Vandaar dat rode poon ook ‘knorhaan’ wordt genoemd.
Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het Jaar op verschillende manieren gepromoot. Zo heeft VLAM een receptenfolder klaar met recepten van ‘Noordzeechef’ Filip Claeys, die gratis wordt verdeeld in visverkooppunten. Daarenboven wordt een nationale wedstrijd voor de horeca georganiseerd. De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het jaar-recept op zijn menukaart heeft staan, wordt uitgeroepen tot winnaar. De finale van de wedstrijd vindt plaats tijdens de Horeca Expo Gent in november.
Meer info: download de receptenbrochure van VLAM