Risicoanalyse centraal bij versoepeling diermeelverbod

De veehouderij ijvert voor het opnieuw toelaten van diermeel in veevoeder. Senator Guido De Padt (Open Vld) vreest dat het bij een effectieve versoepeling slechts een kwestie van tijd is vooraleer de ziekte van Creutzfeldt-Jakob opduikt in België. "Een versoepeling van het verbod kan enkel wanneer de gezondheid van de consument maximaal gewaarborgd blijft", verzekert minister Onkelinx.
31 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59

De veehouderij ijvert voor het opnieuw toelaten van diermeel in veevoeder. Senator Guido De Padt (Open Vld) vreest dat het bij een effectieve versoepeling slechts een kwestie van tijd is vooraleer de ziekte van Creutzfeldt-Jakob opduikt in België. "Een versoepeling van het verbod kan enkel wanneer de gezondheid van de consument maximaal gewaarborgd blijft", verzekert minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

De voorbije vijf jaar stierven er vier tot maximum zeventien Belgen aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD). Het betreft een ongeneeslijke hersenziekte, waarbij door een verandering van de vorm van de eiwitten (prionen) in het menselijk lichaam de hersencellen in snel tempo afsterven. In 97 procent van de gevallen verandert het normale prion zonder enige aanwijsbare oorzaak in de abnormale vorm (de sporadische vorm van CJD). Zelden gaat het om een familiale of erfelijke vorm. De variante vorm van CJD die veroorzaakt wordt door het eten van besmet rundsvlees is in België nog nooit vastgesteld. Wereldwijd overleden vorig jaar vier mensen aan de variante vorm.

Senator Guido De Padt (Open Vld), die deze cijfers opvroeg bij minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, vreest dat de variante vorm van Creutzfeldt-Jakob in de toekomst toch slachtoffers kan maken in België. "De Europese Unie stapt immers steeds verder af van haar algemeen verbod op het voederen van dierlijke eiwitten aan landbouwhuisdieren", zegt De Padt. Zo is het voederen van vismeel aan niet-gespeende herkauwende landbouwhuisdieren sinds 2008 weer toegestaan onder strikte voorwaarden.

De Europese Commissie legde in de zomer van 2010 haar tweede stappenplan voor met de hoofdlijnen van het Europese TSE-beleid, waaronder ook een verdere versoepeling van het verbod op dierlijke eiwitten in veevoeder. Onder leiding van het Belgisch voorzitterschap van de EU kwamen de lidstaten overeen het huidige verbod de komende jaren te evalueren teneinde "deze maatregel proportioneel en kostenefficiënt te maken en tezelfdertijd de voedselveiligheid te garanderen".

Senator De Padt leidt hieruit af dat de EU toegeeft aan de sterke lobby van de Europese landbouwsector die kampt met een tekort aan (goedkope) eiwitten voor het veevoeder. Alhoewel senator De Padt oor heeft naar de bezorgheden van de veehouders, moet volgens hem voedselveiligheid toch op de eerste plaats staan. "Vooraleer het voederverbod van dierlijke eiwitten te versoepelen, moet extra aandacht besteed worden aan de controlesystemen die onze voedselveiligheid verzekeren", zegt De Padt, "want pas dan kan het cijfer van nul doden aan de variante vorm van CJD gehandhaafd worden."

"De Belgische overheid deelt het standpunt van de andere lidstaten dat eventuele versoepelingen in het voederverbod stapsgewijs moeten worden doorgevoerd. Dat wil zeggen na een uitgebreide evaluatie van de mogelijke risico's voor de gezondheid van mens en dier en rekening houdend met de voorhanden zijnde wetenschappelijke gegevens en met innovatie", verklaart Onkelinx.

Zij verzekert De Padt dat er kritische voorwaarden zijn omtrent het vermijden van elke vorm van kannibalisme (varkens mogen bijvoorbeeld nooit slachtafval van varkens te eten krijgen, nvdr.) en het ter beschikking hebben van de nodige controle-instrumenten. "Met die laatste voorwaarde worden gevalideerde analysemethoden bedoeld waarmee dierlijke eiwitten te onderscheiden zijn naargelang de diersoort waarvan ze afkomstig zijn", legt Onkelinx uit.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek