Regering doet geactualiseerd Sigmaplan uit de doeken
nieuwsOp 17 december besliste de Vlaamse regering reeds dat de optimale bescherming tegen overstromingen bestaat uit een combinatie van de aanleg van overstromingsgebieden en lokale dijkverhogingen. Er werd nu een meest wenselijk alternatief uitgewerkt met een fasering die onder meer rekening houdt met de beschikbare budgettaire middelen, met de prioriteiten op het vlak van veiligheid en natuurontwikkeling, en ook met de wens van de landbouwsector om rechtszekerheid te verkrijgen.
Het meest wenselijke alternatief van het Sigmaplan moet nu verder uitgewerkt worden naar projecten toe. De verdere uitwerkingsprocedure omvat onder meer de opmaak van project-MERs, GRUPs, enz en moet ingeschoven worden in het lopende afbakeningsproces van de buitengebieden. Dit alles moet gepaard gaan met uitvoerig overleg en communicatie met alle betrokkenen, beseft de Vlaamse regering. De uitvoeringstermijn van de projecten loopt tot 2030.
Wat die vertaling van het meest wenselijk alternatief naar concrete projecten betreft, onderscheidt minister Peeters twee fasen. "Er is nood aan een concrete aanduiding van projecten die nodig zijn voor de realisatie van de doelstellingen veiligheid en natuurlijkheid met het oog op 2015. Naar 2030 toe zou het echter niet verstandig zou zijn alles vandaag reeds vast te leggen", klinkt het. Gelijktijdig met de uitvoering van het geactualiseerd Sigmaplan wordt een flankerend beleid voor landbouw uitgevoerd. Daarin zijn een reeks ingrepen opgenomen zodat op maat van ieder getroffen landbouwbedrijf naar oplossingen kan gezocht worden.
Lees ook: geVILT: Hoelang nog vreet Schelde landbouwgrond weg?