nieuws

Recordaantal Belgen afhankelijk van voedselbanken

nieuws
Het begrip 'voedselzekerheid' doet meteen denken aan ontwikkelingslanden. Nochtans is het aantal Belgen dat van de voedselbanken gebruik maakt nooit eerder zo hoog geweest. Liefst 106.550 minderbedeelden maakten vorig jaar van het systeem gebruik, zo'n 2.500 meer dan in 2004. Daar tegenover staat dat het voedselaanbod dreigt te krimpen omdat de voedingsindustrie en -distributie er steeds beter in slagen om vraag, aanbod en productie op elkaar af te stemmen.
5 april 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Het begrip 'voedselzekerheid' doet meteen denken aan ontwikkelingslanden. Nochtans is het aantal Belgen dat van de voedselbanken gebruik maakt nog nooit zo hoog. Liefst 106.550 minderbedeelden maakten vorig jaar van het systeem gebruik, zo'n 2.500 meer dan in 2004. Vooral in Brussel en Luik stijgen de cijfers snel. "Het leefloon kan de stijgende welvaart niet bijhouden", zegt armoedespecialist Jan Vranken (UA) in De Morgen.

In 1995 maakten 70.000 mensen gebruik van de voedselbanken, een aantal dat sindsdien jaar na jaar stijgt. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Belgische federatie van voedselbanken. Daaruit blijkt ook dat de cijfers regionaal sterk verschillen. Zo klom het aantal vorig jaar in Brussel van 15.100 naar 17.500. Ook in Luik doen opmerkelijk meer mensen een beroep op het systeem: 18.900 tegenover 17.100 in 2004. In West-Vlaanderen daalde het aantal gebruikers dan weer licht, van 11.700 naar 11.100.

Het stijgende aantal gebruikers contrasteerde vorig jaar met een dalend volume aan ingezameld voedsel. Terwijl in 2004 nog 9.128 ton werd ingezameld, was dat vorig jaar nog slechts 8.400 ton. "De verklaring daarvoor is dubbel", zegt De Mesmaeker, . "2004 was een uitzonderlijk recordjaar. En er is ook het feit dat de Europese Unie vorig jaar minder overschotten ter beschikking heeft gesteld die wij kunnen verwerken".

De voedingsindustrie en -distributie zijn belangrijke leveranciers van voeding voor de Voedselbank. Maar omdat zij er de jongste jaren in slagen om vraag, aanbod en productie beter op elkaar af te stemmen, zijn er steeds minder overschotten. "Wij weten nooit op voorhand wat we zullen krijgen", zegt De Mesmaeker, gedelegeerd bestuurder van de federatie van voedselbanken. "De laatste maanden van 2005 kregen we bijvoorbeeld niets van diepvriesproducten, terwijl we het jaar daarvoor ermee overstelpt werden".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek